Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Trefwoorden: #ontsmetting, #Polen, #Spoorweg, #Titaandioxide

Lees verder

Techniek

( Foto: Koleje Slaskie )

ENGINEERINGNET.BE - De aandacht ging naar plekken die reizigers maar ook personeel het vaakst aanraken. Op handvaten/buizen zou een vermindering van bijna 99 procent micro-organismen zijn gehaald.

Op knoppen en hendels in de bestuurderscabine 99,4%. Cijfers die kunnen tellen in Corona-tijden. In een volgende fase gaat men onderzoeken hoe de titaniumdioxide-coating het doet op ticketautomaten. Voor de tests is Titansolid van het Poolse Lumichem gebruikt. Het product werd op verschillende plaatsen in het voertuig verneveld.

De actieve coating zou sneller werken dan bijvoorbeeld O3 of H2O2, is niet-selectief en reageert met de meeste organische en anorganische substraten op zijn oppervlak. Het proces elimineert niet alleen bacteriën, virussen, gisten en schimmels, maar breekt ook hun residuen af tot kooldioxide en water.

Er wordt geclaimd dat de coating het minstens één jaar zou houden. De actieve werking -het fotokatalytisch proces- vergt wel ‘licht’ maar Titansolid zou al fotokatalytisch actief zijn bij ‘weinig licht’.

De technologie zou reeds gebruikt zijn in ziekenhuizen en in voedingsbedrijven en op veiligheid getest door het Poolse Centraal Instituut voor Arbeidsbescherming - Nationaal Onderzoeksinstituut (CIOP PIB).


ACHTERGROND
Titanium dioxide wordt gebruikt om product te ‘witten’ (latexverf, tandpasta, zonnebrand,...). Titanium dioxide (nano)deeltjes zijn echter geschikt als UV-filter en komen daarom ook vaak in UV-werend textiel.

Dat titanium dioxide, een halfgeleider, een belangrijke rol kan spelen in het verwijderen van organische producten, virussen en bacteriën maar ook luchtzuiverend (NOx) kan zijn, is al langer gekend. Wanneer licht -of liever UV-straling- invalt met een energie die groter is dan het energieverschil in de verboden zone (bandgap), kan op de halfgeleider een elektron-gat paar gevormd en een chemische reactie geïnduceerd worden. De fotochemische katalyse doet hydroxylradicalen ontstaan met een oxidatiepotentieel dat ook pathogene micro-organismen ‘oplost’. Of sprays met titaniumdioxide in de nanovorm bij het inademen wél of niet een risico zijn, blijkt nog onduidelijk.

In 2011 en in 2013 werden er in het Europese LIFE+ PHOTOPAQ-project proeven gedaan in de Brusselse Leopold II-tunnel met een ‘fotokatalytische cement’ -lees: geladen met titaandioxide. Het was de bedoeling om in de tunnel de stikstofoxiden om te zetten naar nitraat (NO3) en andere stoffen in de lucht te neutraliseren. De resultaten waren echter teleurstellend. Uiteindelijk bleek er te weinig UV-licht aanwezig en was het er te koud en te vochtig om de fotokatalytische reactie te voeden. De laboproeven stelden een mogelijke NOx-vermindering van 20% in het vooruitzicht. Het werd: 2%.