Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

Plant & Factory 2/04/2020 14:20:01

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Burgers investeerden mee in zonnedak Leuvense brouwerij

Borealis vergroent door aankoop hernieuwbare energie

Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - De schattingen over het in de Noordzee aanwezige potentieel lopen nogal uiteen. Volgens Ewa, de Nederlandse sectororganisatie Energie uit Water, bieden de groeiende activiteiten voor het winnen van windenergie op de Noordzee en de geplande onderhoudseilanden wél interessante koppelkansen.

Deme, één van de belangrijkste Belgische investeerders in offshore windenergie en de Limburgse publieke holding Nuhma zijn actief betrokken bij enkele Schotse projecten voor getijdenenergie. Eerder was Deme, samen met het intussen verdwenen Electrawinds, Universiteit Gent, machinefabrikant Cloostermans, automatiseringsbedrijf Contec, silo- en tankbouwer Spiromatic, Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de haven van Oostende een van de trekkers van Flansea, een project om met een groot aantal boeien in zee energie op te wekken uit golfslagen. Maar na de eerste tests in het Waterbouwkundig Labo in Borgerhout en met een boei-golfenergieconvertor in de omgeving van Oostende werd het erg stil.


Divergerende visies over de verdere ontwikkeling van golfslagenergie betekenden het einde van Flansea, volgens Peter Troch. (Foto : Universiteit Gent)

Flansea
De 'Wave Pioneer' van Flansea was gebaseerd op de 'point absorber' technologie. Een drijflichaam, met een kabel in de zeebodem verankerd, volgt de beweging van de golf en zet de lineaire op- en neergaande beweging om in een rotationele beweging van een lier. Twee motoren in de boei fungeren als generatoren en zetten de mechanische energie om in elektriciteit. De praktijktests met een schaalmodel moesten nagaan hoe goed of slecht de mechanische onderdelen van het apparaat en de verankeringskabel bestand zijn tegen de golfslag en tegen koud zoutwater.

"Het Flansea-project is stopgezet wegens de verschillende visies van de consortiumleden over de verdere ontwikkeling van golfslagenergie," verklaart professor waterbouwkunde Peter Troch, die aan Universiteit Gent de fakkel overnam van pionier Julien De Rouck, intussen emeritus. "De commerciële partners zien snellere commerciële en minder risicodragende mogelijkheden in andere vormen van duurzame energieproductie.


De golfslagconvertor van Laminaria. (Foto: Laminaria)

De techniek van offshore windturbines is niet alleen marktrijp, door de concentratie bij een beperkt aantal fabrikanten, wereldwijd is ze ook gestandaardiseerd. Die eenvormigheid beperkt de productiekosten van hele systemen. Een voorbeeld daarvan: alle grote turbines tellen drie wieken. Voor golfslagenergie blijven er nog heel wat, vooral technische problemen op te lossen. Bovendien heeft zowat elk bestaand toestel een andere structuur."

Robuustheid
"Vooral de overheidssteun is weggeëbd," zegt Peter Van den Bergh, die bij Deme Flansea coördineerde. "Niet onlogisch. Want door de technische ontwikkelingen werd offshore windenergie almaar goedkoper. Vandaag is windelektriciteit, als je de volledige levensduur van de centrales en hun ontmanteling meerekent, zelfs goedkoper dan kernenergie of stroom uit gasgestookte centrales.

Ook de verhouding met golfslag- en getijdenenergie is sterk geëvolueerd in het voordeel van wind. Deme is niet het enige Europese bedrijf dat zijn conclusies trok. Daarom zit getijdenenergie nu in de koelkast en golfslagenergie in de diepvries." Deme heeft wel nuttige ervaring opgedaan via Flansea. "Wij waren en zijn het gewend met robuust materieel robuuste constructies aan te brengen, zoals windturbines en havendammen. Energieboeien zijn veel minder robuust, maar moeten permanent bestand zijn tegen het woeligste deel van de zee. Onder water is het immers veel rustiger, net als hoog boven de golven."

Laminaria
Universiteit Gent blijft net als PMV en de haven van Oostende wel betrokken bij een ander Belgisch golfslagenergieproject. Het initiatief daartoe ging uit van Steven en Geert Nauwelaerts, die hiervoor in 2011 Laminaria oprichtten met thuisbasis op het wetenschapspark Bluebridge in Oostende. Aanvankelijk wilden ze twee verschillende convertoren ontwikkelen: een voor diep en een voor ondiep water.

Na verloop van tijd spitsten ze zich volledig toe op ondiep water. In 2015 was er al een testopstelling te zien nabij Oostende, vandaag streeft het Vlaamse bedrijf naar verdere tests vanaf de testsite Billia Croo van European Marine Energy Centre (Emec) op Mainland, een van de Orkney Eilanden ten noordoosten van het Schotse vasteland. Die zouden vanaf volgend jaar moeten plaatsvinden met een prototype op ware grootte.

Schotland
"We liepen heel wat vertraging op doordat de samenwerking met een hoofdaannemer spaak liep," zegt Steven Nauwelaerts. Laminaria steunt voor 30% op subsidies en voor 70% op overheidskapitaal. "Na een nieuwe kapitaalronde in 2017 konden we weer verder, met PMV, Clean Energy Innovative Projects (CEIP) en Qbic2 als partners. We trokken naar Schotland omdat we specifiek een convertor willen bouwen die bestand is tegen en kan blijven werken onder de zwaarste omstandigheden. Bovendien heeft golfslagenergie daar veel meer potentieel. Ten westen van de Britse Eilanden bedraagt dit wel 70 kW per meter, tegenover 40 kW voor de oceaan ten westen van Portugal en 5 kW voor de Noordzee. Hoe hoger het potentieel, hoe rendabeler de energiecaptatie kan zijn."


"Ondanks de opgelopen vertraging behoren we nog altijd tot de meest gevorderden”, zegt Steven Nauwelaerts bij Laminaria dat golfslagenergie wil oogsten. (Foto: Laminaria)

Bij Emec worden meer installaties uit diverse Europese landen getest. "Wereldwijd schat ik dat er ongeveer tweehonderd projecten lopen voor het gebruik van golfslag als bron van hernieuwbare energieproductie," zegt Nauwelaerts. "Ondanks de opgelopen vertraging behoren we nog altijd tot de meest gevorderden. Belangrijk bij Emec is dat we daar ook de verbinding met het stroomnet op het vasteland kunnen testen." Laminaria is de eerste Belgische onderneming die op de Schotse testsite werkt. Vandaag staan de verankeringsmethode op de zeebodem, het katrollensysteem en de aftakas al op punt. De theoretische studies hiervoor zijn uitgevoerd door Universiteit Gent.

Academisch onderzoek
"Het academisch onderzoek is nooit stopgezet," stelt Troch. "We onderzoeken bijvoorbeeld welk effect de installatie van hele groepen boeien op de omgeving zou kunnen hebben. Kunnen die leiden tot het ontstaan van zones met luwere golven? En kunnen ze verzanding of erosie van de nabije kust in de hand werken? Of de afbraak van zandbanken?" Luwere golven kunnen de energie-opbrengst van een andere groep boeien verminderen. "Maar de door de energieboeien gecreëerde luwere zones zijn misschien wel interessant in combinatie met offshore windparken. Die worden dan gemakkelijker toegankelijk voor onderhoud." <<
Door Koen Mortelmans

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Siemens Healthineers lanceert snelle COVID-19 Antigeen test

Met deze snelle antigeentest worden besmette personen binnen 15 minuten geïdentificeerd zonder laboratorium tussenkomst, waardoor ze sneller in quarantaine geplaatst kunnen worden.

Wat triggert de ingenieur? - artikel

De ingenieur vandaag is de koning te rijk op de arbeidsmarkt. De helft van de laatstejaarsstudenten heeft dan ook al een job nog voor ze afstudeert in juni. 90% tegen het einde van jaar.

Volgende week start Navingo Career Event

Op 27 en 28 oktober 2020 presenteren werkgevers en bedrijven uit de maritieme, offshore en energie sector zich tijdens het online Navingo Career Event. Het programma kan virtueel bekeken wor

AI laat ’brein geïnspireerd’ netwerk snel bijleren

Onderzoekers van de Nederlandse Universiteit Twente laten een ongeordend netwerk patronen, zoals handschriften, herkennen door het aan te sluiten op een diep-lerend neuraal netwerk.

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners