Corona: recycleer geen binnenlucht

Bedrijfsnieuws 3/04/2020 7:54:55

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Op AI gebaseerde ontwerpondersteuning voor efficiënte gebouwen

Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel verwerkt

Lantis gunt realisatie Scheldetunnel aan consortium THV COTU

Corona: recycleer geen binnenlucht

BAM krijgt opdracht voor bouw pps-gevangenis in Dendermonde

Rittal en Eplan zorgen voor optimalisatie bij Thermia

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Kort maar krachtig: hercirculeer de binnenlucht niet. Niet op centraal niveau en evenmin op decentraal niveau. Hou de ventilatie 24/7 op om zoveel mogelijk buitenlucht binnen te brengen. Zelfs ‘vensters open’. Bij mooi lenteweer hoeft dat niet meer (verwarmings)energie te kosten.

Een coronavirus is 80 à 160 nanometers groot en blijft binnenshuis actief gedurende drie uur. In grotere druppels kan het virus in de lucht meereizen (bij niezen of hoesten) om één à twee meter verder neer te vallen. Op een oppervlakte, die niet zorgvuldig gereinigd wordt, kan het virus zelfs twee tot drie dagen overleven. In kleinere druppels < 5 micron kan het enkele uren overleven bij normale binnenshuis omstandigheden en ook (heel) ver meegedragen worden op luchtstromen en in luchtkanalen.

Het bijsturen van de relatieve vochtigheid en de temperatuur heeft geen zin. Het SARS-CoV-2 virus blijkt daar immers vrij resistant voor. Pas vanaf een relatieve vochtigheid van meer dan 80% en temperaturen boven de 30°C is er enige invloed... Indien hercirculatie-units niet afgezet kunnen worden, dienen ze bij een volgende reinigingsbeurt mee onder handen genomen te worden. Anderzijds dienen de onderhoudsprocedures van de ventilatiekanalen niet gewijzigd te worden.

Het virus werd in stoelgang opgespoord. Daarom wordt aangeraden om bij toiletbezoek alleen met een neergeklapt deksel door te spoelen en te voorkomen dat druppels verspreid worden. Ook wordt aangeraden watersloten (siphons) gevuld te houden.

Het REHVA-document bouwt op Nederlandse literatuurstudie door dr. Francesco Franchimon aangevuld met het advies van internationale REHVA-experten. Het is een document met een glijdende horizon (Corona is nieuw) en het zal geactualiseerd worden wanneer nieuw materiaal beschikbaar wordt. << (Luc De Smet) (foto: kwangmoo en rost9 - 123RF)

Klik hier om het REHVA's Guidance document te downloaden >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners