Corona: recycleer geen binnenlucht

Bedrijfsnieuws 3/04/2020 7:54:55

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Lees hieronder verder   
Verwant

VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

Bouwsector lanceert eerste sector-overschrijdende ethische code

Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

Ingenieurs plaatsen duurzaam nieuw wegdek

Op AI gebaseerde ontwerpondersteuning voor efficiënte gebouwen

Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel verwerkt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Kort maar krachtig: hercirculeer de binnenlucht niet. Niet op centraal niveau en evenmin op decentraal niveau. Hou de ventilatie 24/7 op om zoveel mogelijk buitenlucht binnen te brengen. Zelfs ‘vensters open’. Bij mooi lenteweer hoeft dat niet meer (verwarmings)energie te kosten.

Een coronavirus is 80 à 160 nanometers groot en blijft binnenshuis actief gedurende drie uur. In grotere druppels kan het virus in de lucht meereizen (bij niezen of hoesten) om één à twee meter verder neer te vallen. Op een oppervlakte, die niet zorgvuldig gereinigd wordt, kan het virus zelfs twee tot drie dagen overleven. In kleinere druppels < 5 micron kan het enkele uren overleven bij normale binnenshuis omstandigheden en ook (heel) ver meegedragen worden op luchtstromen en in luchtkanalen.

Het bijsturen van de relatieve vochtigheid en de temperatuur heeft geen zin. Het SARS-CoV-2 virus blijkt daar immers vrij resistant voor. Pas vanaf een relatieve vochtigheid van meer dan 80% en temperaturen boven de 30°C is er enige invloed... Indien hercirculatie-units niet afgezet kunnen worden, dienen ze bij een volgende reinigingsbeurt mee onder handen genomen te worden. Anderzijds dienen de onderhoudsprocedures van de ventilatiekanalen niet gewijzigd te worden.

Het virus werd in stoelgang opgespoord. Daarom wordt aangeraden om bij toiletbezoek alleen met een neergeklapt deksel door te spoelen en te voorkomen dat druppels verspreid worden. Ook wordt aangeraden watersloten (siphons) gevuld te houden.

Het REHVA-document bouwt op Nederlandse literatuurstudie door dr. Francesco Franchimon aangevuld met het advies van internationale REHVA-experten. Het is een document met een glijdende horizon (Corona is nieuw) en het zal geactualiseerd worden wanneer nieuw materiaal beschikbaar wordt. << (Luc De Smet) (foto: kwangmoo en rost9 - 123RF)

Klik hier om het REHVA's Guidance document te downloaden >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners