Xant en het Canadese Eocycle fuseren

Economie 6/04/2020 14:03:32

“Noem ze soulmates, of verwante zielen. Feit is dat je elkaar eerder had willen ontmoeten.” Zo kondigt de Vlaamse windturbinebouwer Xant zijn fusie met het Canadese Eocycle aan.

Lees hieronder verder   
Verwant

DEME stapt in offshore groen waterstofproject

Port of Antwerp onderzoekt ook CO2-reductie

Start project om CO2-uitstoot in Schelde-Deltaregio te verminderen

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Beide bedrijven hebben gemeen dat ze in de kleine/middengrote windturbines toptechnologie brengen, heel wat overheidssteun genoten, commercieel al jaren aan de weg timmerden maar ... vooralsnog nauwelijks van de grond kwamen.

Beiden hebben een verschillende productiebenadering. Xant koos voor ‘zero asset manufacturing’. Het besteedt de productie en de pre-assemblage uit aan meerdere vendors. Eocycle ging van start als bouwer van elektrische machines en had steeds al een geïntegreerde bevoorradingsketen.

Het fusiebedrijf zal kunnen schakelen tussen beide benaderingen, met een stevige aanwezigheid in Noord-Amerika en Europa. Beide merken blijven vooralsnog bestaan.

Xant, dat in 2011 van start ging als een joint venture ‘powered by’ 3E (Brussel), de Harelbeekse ketelbouwer Vyncke en business angel Jo Versavel, later ook het Vlaams investeringsfonds PMV en recenter ook nog de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB). In november 2019 werd Xant failliet verklaard. Xant bouwt windturbines van 100 tot 330 kW voor de microgrid- en off-gridmarkten.

De naam Xant is afgeleid van de voornamen van de ingenieurs die de turbine ontwierpen: Xavier Vanwijck, Alex De Broe, Nathalie Picot en Thomas Duffey. Na zes jaar ontwikkeling, pasten alle turbine-onderdelen in een 40-voet container. De turbine kan opgericht worden zonder kraan en bij orkaanwindsnelheden ook neergelegd worden. Dat vergemakkelijkt eveneens het onderhoud. Sinds het voorjaar van 2019 kon Xant zijn turbines voorzien van een Energy Storage Unit (ESU) met li-ion batterijen.

Xant’s portfolio bestaat uit de XANT M (100kW) en de grotere XANT L (330kW), die commercieel beschikbaar wordt in 2021. Beide types bestaan in klasse Ia (gemiddelde windsnelheid tot 10m/s) en klasse IIIa (7.5m/s). De XANT M-21 turbine (100 kW) werd bovendien bij het OWI-Lab getest op zeer lage temperaturen. Nu staat ze in de productenlijst op Xants website naast de EO-25 van Eocycle.

Het Canadese Eocycle (Montreal) ging in 2001 van start met zijn gepatenteerde Transverse Flux Permanent Magnet (TFPM) compacte generatortechnologie die meer vermogen oplevert bij lagere wentelsnelheden en zonder tandwielkast. Maxime Dubois, de oprichter van Eocycle, mikte op de kracht van de Transverse-Flux Permanent Magnet (TFPM) motor/generator: Hoog koppel, eenvoudig ontwerp, lage massa, ...

Jaren is gesleuteld aan de technologie. Prototypes schaalden van 5 naar 9 kW naar 25 kW: de EO25 windturbine. Cost-of-Ownership troef: onderdelentransport in containers, oprichten zonder kranen, vezelversterkte betonfundering, beperkt aantal onderdelen, makkelijk onderhoud.

Sinds 2013 focust het bedrijf uitsluitend op de zogenaamde ‘distributed energiemarkt’. In 2016 haalde zijn EO25 bij een windsnelheid van 6 m/s een gecertificeerde vermogenfactor van 44%, goed voor een jaarproductie van meer dan 87.000 kWh.

In 2017 lanceerde het in Engeland zijn ‘Power Purchase Program (PPP)’ waarbij klanten enkel betalen voor de wind-elektriciteit die ze verbruiken. De turbine zelf blijft eigendom van Eocycle. Vorige herfst nam Eocycle een Amerikaanse klant over, United Wind, die een 130-tal contracten had om windenergie te leveren ‘as a service’ (WindLease).

De EO25 turbine is gecertificeerd volgens de IEC 61400-2 standaarden en komt tegemoet aan de UL- en CE-standaarden. Eocycle, dat nogal wat overheidssubsidies genoot, zou vooralsnog geen 20 windturbines verkocht/geplaatst hebben. Er zouden een 40-tal mensen werken. << (Luc De Smet) (foto: Ecocycle Technologies Inc)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners