Femtoseconde-lasertechnologie reduceert wrijving

Onderzoek & Wetenschap 8/04/2020 9:41:12

Onderzoek bij Sirris heeft aangetoond dat het aanbrengen van kleine gaatjes in glijdende oppervlakken, met femtoseconde-lasertechnologie, een positief effect heeft op het wrijvingsgedrag.

Lees hieronder verder   
Verwant

ABB neemt Codian Robotics over

Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

Praktijkcase: WEG maakte baggerschip efficiënter en groener

6,5 miljoen euro Europese steun voor ontwikkeling ergonomische robots

Lasea heeft Optec overgenomen

Uniflex HM 220 / HM 225 staan synoniem voor kwaliteit en rentabiliteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Wrijving tussen bewegende delen speelt een belangrijke rol in onder meer motoren, lagers, scharnieren en vele andere toepassingen. Hoe kleiner de wrijving, hoe minder energie er nodig is om de onderdelen te laten bewegen en ook hoe minder slijtage.

Schokken (slip-stick-effect) worden kleiner door de overgang vanuit stilstand naar beweging zo vlot mogelijk te maken. Bepalend hierin is hoe dat de oppervlakken die met elkaar in contact staan eruit zien (ruwheid), alsook het gebruikte smeermiddel.

Onderzoek bij Sirris heeft aangetoond dat het aanbrengen van kleine gaatjes in glijdende oppervlakken een positief effect heeft op het wrijvingsgedrag. De wrijving (wrijvingskracht) zwakt tot meer dan een factor 4 af, zoals te zien op bovenstaande figuur. Dezelfde tendens wordt waargenomen in het slip-stick-effect.

De submicron-structuren worden gemaakt met behulp van de femtoseconde-lasertechnologie. In vergelijking met de traditionele nano-gepulste laser is deze recente technologie gekend voor het maken van zuiver en scherp gedefinieerde structuren. << (Guy Leysen) (bron en beelden: Sirris)De figuur toont een voorbeeld van dit positieve effect, waar de wrijvingscoefficient wordt gemeten terwijl de sample oscilleert. Dit voor verschillende gaatjes geometrieën en dichtheid, in een omgeving met een vet als smeermiddel. Voor de samples met microstructuren is de wrijvingscoëfficiënt, alsook zijn variaties, significant kleiner.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners