Contouren higgsdeeltje worden zichtbaar

Onderzoek & Wetenschap 10/04/2020 10:45:02

De jongste resultaten van precisiemetingen aan het higgsdeeltje maken de eerste contouren zichtbaar van dit in 2012 ontdekte deeltje, aldus onderzoekers van de ATLAS-detector.

Lees hieronder verder   
Verwant

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

Sonaca en Celestia Antwerp werken mee aan bemande maanvlucht

Nieuwe satellietmissie monitort broeikasgasuitstoot

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Postdoc Hannah Arnold werkt in het kader van het programma ‘Higgs van Z tot A’ van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Nederland (Nikhef) speciaal aan studies van higgsdeeltjes die vervallen naar zogeheten b-quarks.

Dat proces hielp ze de afgelopen jaren ontdekken. Het higgs-team van Nikhef-staffysicus uit de ATLAS-groep Tristan du Pree ontwikkelde in dit programma de laatste jaren methodes om onder meer via dat verval meer eigenschappen van het higgsdeeltje in beeld te krijgen.

Het higgsdeeltje is in 2012 ontdekt, maar de eigenschappen ervan zijn nog niet goed bestudeerd. Zo is nog steeds een vraag of het deeltje een simpele symmetrie heeft of een gecompliceerdere, en ook hoe het zich verhoudt tot deeltjes zoals quarks.

Een van de nu gepresenteerde resultaten heeft betrekking op werk van derdejaars Nikhef-promovendus Brian Moser, die het verval van de higgs naar B-mesonen bij zeer hoge energie bestudeert.

Zijn nieuwe techniek wordt gebruikt om dit verval uit de stortvloed van deeltjessignalen uit de detector op te vissen. Tot nog toe leek alleen voor lage energie een reconstructie van higgsdeeltjes mogelijk.

In haar presentatie in het CERN LHC-symposium heeft Arnold het ook over andere vormen van higgsverval, onder meer naar twee Z-deeltjes en naar twee top-quarks, die vooral door andere ATLAS-groepen worden bestudeerd.

Het higgsdeeltje is een aanvulling op het zogeheten Standaardmodel van de deeltjesfysica. Het deeltje hoort bij een universeel veld, dat volgens de theorie van Peter Higgs en anderen uit de jaren ’70 alle elementaire deeltjes dicteert welke massa ze hebben.

Hannah Arnold is sinds dit jaar zogeheten convenor voor de zogenoemde Higgs-to-bb studies, waarbij ze het werk aan dat specifieke effect voor heel ATLAS coördineert.

Du Pree: ‘Voor Hannah zelf is dat mooi, want door de coronasituatie zijn er momenteel geen wetenschappelijke conferenties om je als jonge fysicus te profileren. Een nieuw deeltje ontdekken is natuurlijk het summum voor ons, maar dit is ook al een hele trofee.’ << (Lydia Heida) (foto: Atlas Experiment)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Tumar overgenomen door Wilo

De aandeelhouders van Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector, hebben besloten hun familiebedrijf te verkopen aan Wilo.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners