Nieuwe impuls voor assemblage fotonische chips

Bedrijfsnieuws 16/04/2020 12:30:48

PHIX ontvangt regionale steun om het assembleren van fotonische chips op te kunnen schalen, waarbij onder meer een door het Fraunhofer Project Center ontwikkelde machine wordt ingezet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De fotonicamarkt groeit de komende vijf jaar naar verwachting exponentieel. De technologie die werkt met licht, dringt door in de gezondheidszorg, automobielindustrie, sensoren en in consumentenelektronica.

Photonic Integrated Circuits (PIC’s), chips die werken met licht, zijn een sleuteltechnologie voor deze toekomst. Voordat PIC’s kunnen worden ingebouwd in producten, moeten ze met hoge nauwkeurigheid worden verbonden aan andere componenten, zoals fibers, andere PIC’s en elektronica.

Die fotonische assemblage is de kerncompetentie van PHIX, dat in juli 2018 werd opgericht met onder meer steun van de Universiteit Twente. In de elektronica zijn er veel bedrijven die zelf het ontwerp maken, maar de assemblage en het testen uitbesteden aan een bedrijf.

De assemblage van PIC’s neemt PHIX uit handen van haar klanten, die zo niet zelf hoeven te investeren in de apparatuur en productieprocessen. Een prototype is op deze manier ook snel op te schalen naar een volumeproduct.

Op weg naar massafabricage biedt PHIX ook technische ondersteuning bij de productontwikkeling, volgens richtlijnen die al vroeg borgen dat het ontwerp in grote series te maakbaar is. Zo’n standaard is belangrijk om een positie te verwerven op de markt.

Eerder al ontwikkelde het Fraunhofer Project Center, ook gevestigd op de campus van UTwente, een machine voor PHIX, voor seriematige productie van fotonica-chips. Deze machine kan glasvezels geautomatiseerd verbinden met een PIC.

De nieuwe investeringen van Innovation Industries en Oost NL gaat PHIX inzetten voor verdere uitbreiding van haar faciliteiten. CEO Albert Hasper van PHIX: “Opschaling naar volumeproductie is een essentiële stap om de fotonica-industrie volwassen te maken.”

Innovation Industries is een technologiefonds dat investeert in veelbelovende high-tech, agri-foodtech en med-tech bedrijven in Nederland.

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland die, in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de provincies Overijssel en Gelderland, de regionale economie versterkt.

Het Innovatiefonds Twente richt zich daarin op de financiering van innovatieve Twentse MKB-bedrijven. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners