Nieuwe impuls voor assemblage fotonische chips

Bedrijfsnieuws 16/04/2020 12:30:48

PHIX ontvangt regionale steun om het assembleren van fotonische chips op te kunnen schalen, waarbij onder meer een door het Fraunhofer Project Center ontwikkelde machine wordt ingezet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Europa financiert “PhotonHub Europe” met 19 miljoen euro

Vlaamse steun voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek

Nieuw plan voor Europese Onderzoeksruimte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De fotonicamarkt groeit de komende vijf jaar naar verwachting exponentieel. De technologie die werkt met licht, dringt door in de gezondheidszorg, automobielindustrie, sensoren en in consumentenelektronica.

Photonic Integrated Circuits (PIC’s), chips die werken met licht, zijn een sleuteltechnologie voor deze toekomst. Voordat PIC’s kunnen worden ingebouwd in producten, moeten ze met hoge nauwkeurigheid worden verbonden aan andere componenten, zoals fibers, andere PIC’s en elektronica.

Die fotonische assemblage is de kerncompetentie van PHIX, dat in juli 2018 werd opgericht met onder meer steun van de Universiteit Twente. In de elektronica zijn er veel bedrijven die zelf het ontwerp maken, maar de assemblage en het testen uitbesteden aan een bedrijf.

De assemblage van PIC’s neemt PHIX uit handen van haar klanten, die zo niet zelf hoeven te investeren in de apparatuur en productieprocessen. Een prototype is op deze manier ook snel op te schalen naar een volumeproduct.

Op weg naar massafabricage biedt PHIX ook technische ondersteuning bij de productontwikkeling, volgens richtlijnen die al vroeg borgen dat het ontwerp in grote series te maakbaar is. Zo’n standaard is belangrijk om een positie te verwerven op de markt.

Eerder al ontwikkelde het Fraunhofer Project Center, ook gevestigd op de campus van UTwente, een machine voor PHIX, voor seriematige productie van fotonica-chips. Deze machine kan glasvezels geautomatiseerd verbinden met een PIC.

De nieuwe investeringen van Innovation Industries en Oost NL gaat PHIX inzetten voor verdere uitbreiding van haar faciliteiten. CEO Albert Hasper van PHIX: “Opschaling naar volumeproductie is een essentiële stap om de fotonica-industrie volwassen te maken.”

Innovation Industries is een technologiefonds dat investeert in veelbelovende high-tech, agri-foodtech en med-tech bedrijven in Nederland.

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland die, in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de provincies Overijssel en Gelderland, de regionale economie versterkt.

Het Innovatiefonds Twente richt zich daarin op de financiering van innovatieve Twentse MKB-bedrijven. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

In de jaren negentig ontdekte de verpakkingsindustrie het Ei van Columbus. Sensoren openden de deur naar ‘slimme’ oplossingen. Anno 2020 blijven we toch enigszins op onze honger zitten.

Ondanks coronacrisis blijft farma- en chemiesector aanwerven

Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zo’n 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector zelfs in tijden van corona toch heel wat joboppartuniteiten bieden.

Johan Paul is nieuwe managing director bij Hupico

Sinds begin oktober is Johan Paul als nieuwe managing director en partner van start gegaan bij Hupico. Hij moet de groei van het bedrijf in de maakindustrie bestendigen.

Snel en nauwkeurig meten voor alle taken

Meettechnologie is onontbeerlijk om informatie te bekomen over de toestand van de machine en haar kritische componenten. Beckhoff levert al jaren meetklemmen.

Rampenbestrijding eenvoudiger met 3D-kaarten van complexe gebouwen

Promendus Shayan Nikoohemat van UTwente creëerde een algoritme dat nauwkeurig 3D-modellen kan maken van de binnenkant van grote gebouwen uit puntwolken, voor eerste hulpverleners bij rampen.

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering.

Disruptieve e-motortechnologie - artikel

Mirmex Motor nv uit Mont-Saint-Guibert bij Louvain-la-Neuve ontwerpt, bouwt en verhandelt kleine elektromotoren, zo groot als een batterij of sigaar, met diameters van 8 tot 60 mm.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners