Nieuwe botsingstheorie brengt meer kennis over neutrino’s

Onderzoek & Wetenschap 16/04/2020 14:36:57

Neutrinotelescopen gebruiken de aarde als vangnet voor hoog-energetische neutrino’s uit de kosmos. Een team van Nikhef-onderzoekers berekende wat een neutrino in dat vangnet kan overkomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

Sonaca en Celestia Antwerp werken mee aan bemande maanvlucht

Nieuwe satellietmissie monitort broeikasgasuitstoot

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

PROBA-V al 7 jaar in dienst van de aarde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

(23/6) Colruyt Group ontwikkelt unieke Vertical Farm

(23/6) VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Neutrino’s zijn extreem lichte elementaire deeltjes die onder meer bij kernreacties ontstaan, bij heftige kosmische explosies of in actieve sterrenstelsels. Ze hebben nauwelijks interacties met gewone materie.

Elke seconde vliegen er ongemerkt zo’n 100 miljard neutrino’s van de zon door het oppervlak van een vingernagel. Omdat ze zo moeilijk te vangen zijn, is veel over neutrino’s niet bekend.

Grote neutrinotelescopen als KM3NeT op de bodem van de Middellandse Zee en IceCube op de Zuidpool kijken om die reden omlaag waarbij de aarde als een massief vangnet werkt. Deze telescopen registreren maar een paar hoogenergetische neutrino's per jaar.

Nikhef-theoretici Juan Rojo en Rhorry Gauld laten samen met experimentalisten Alfonso Garcia en Aart Heijboer zien dat die paar deeltjes veel vertellen over hun herkomst. Het Nikhef is het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Nederland.

Ze rekenden uit wat de kans is dat een neutrino uit de kosmos dwars door de aarde vliegt en uiteindelijk een detector raakt. Vooral voor neutrino’s met hoge energie was dat nog niet eerder zo precies gedaan, zegt Rojo.

Onderweg door de massieve aarde hebben neutrino’s uit de kosmos nauwelijks interacties met atomen in gesteenten. Maar als dat wel gebeurt kunnen verschillende fysische processen in het spel zijn, van inelastische verstrooiing aan quarks en gluons in kerndeeltjes, tot verstrooiing aan fotonen of aan elektronen in atomen.

De onderzoekers hebben al die processen samen in een computermodel gebracht dat voorspelt hoe een stroom hoogenergetisch neutrino’s er in de detector achter de aarde zal uitzien. Omgekeerd geeft dat een beter idee van de herkomst van een waargenomen neutrino.

Bijzonder is daarbij dat een deel van het model is gebouwd op metingen in het LHCb-experiment op CERN in Genève van protonbotsingen in de Large Hadron Collider.

Het werk aan het nieuwe model heeft nieuwe inzichten gebracht. Rojo stelt: ‘De interactie van neutrino’s met protonen kennen we van de botsingen met losse protonen in de LHC-versneller op CERN. Maar hoe dat voor bijvoorbeeld een heel ijzeratoom werkt, hebben we nu echt beter moeten uitzoeken.’

De software uit de studie is openbaar gemaakt, en kan door alle neutrino-experimenten wereldwijd worden gebruikt. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Ingenieursbureau Betic onder dak bij VK Architects & Engineers

VK Architects & Engineers heeft onlangs het Luxemburgse ingenieursbureau Betic overgenomen. Hiermee krijgen hun internationale groeiambities steeds meer vorm.

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Het Vlaams-Nederlandse Interregproject SUNOVATE ontwikkelt en integreert infrarood-licht regulerende, gepigmenteerde polymeerfolies in zonnepanelen en ramen.

Kunstmatige huid laat robots zweten

TU Eindhoven ontwikkelt een coating die actief en herhaaldelijk stoffen kan afgeven en opnemen onder invloed van radiogolven, voor onder meer genezen van wonden, robots en Virtual Reality.

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

Covestro CEO Markus Steilemann (50) is de nieuwe voorzitter van PlasticsEurope, de vereniging van kunststofproducenten in Europa. Hij volgt Javier Constante van Dow Chemical op.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners