Drones speuren watervervuiling in Antwerpse haven op (+video)
Economie 20/04/2020 12:24:01
Olievervuiling is een vaak voorkomend probleem in havens. Port of Antwerp en UAntwerpen slaan nu de handen in elkaar om met behulp van drones olievervuiling te detecteren en aan te pakken.
Eerste integrale beoordeling van ecosystemen Atlantische Oceaan
Vlaamse plannen om van biologisch afval producten te maken
Campine start nieuwe antimoonrecyclage
Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe
Recyclage plastic verpakkingsafval moet beter
Vlaamse overheid plant energiebesparing eigen gebouwen en installaties
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Een lek, een ongeval of een illegale lozing liggen doorgaans aan de basis van de vervuiling. Het opruimen van het goedje kost de havenbeheerders behoorlijk wat geld.
Port of Antwerp betaalt jaarlijks meer dan één miljoen euro om de oliesmurrie te laten opkuisen. Slechts iets meer dan de helft van die factuur kan de haven terugvorderen van de vervuilers. Daarom sloeg het de handen in elkaar met de Universiteit Antwerpen (onderzoeksgroep Op3Mech (Optische metrologie, 3D-ontwerp en Mechanica) van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen).
Prof. Steve Vanlanduit, verbonden aan de onderzoeksgroep Op3Mech: “Door gebruik te maken van warmtebeeldcamera’s kunnen we olie gaan opsporen in het water, en dat dag en nacht. Drones brengen de vervuiling in kaart, er hoeft niemand ter plaatse te gaan.”
Er werden in de Antwerpse haven tests uitgevoerd met drie verschillende olieproducten, die vandaag effectief gebruikt worden in de scheepvaartindustrie. Tijdens die testfase kregen de onderzoekers de hulp van de mensen van Brabo Group, die uitgestuurd worden als er een geval van olievervuiling opgeruimd moet worden, en van het bedrijf Haviq voor het uitvoeren van de dronevluchten.
Het proefproject verliep erg succesvol. Op enkele uren tijd werd 89% van de gelekte olie gedetecteerd dankzij de technologie. Ook kleine olievlekken ontsnapten niet aan het alziende oog van de drones.
Bij Port of Antwerp zijn ze ondertussen al bezig met de concrete uitwerking van een opvolgingsproject. De drones zullen met camera’s uitgerust worden en die gaan in de haven actief op zoek naar olievervuiling.
De bedoeling is dat het volledig operationeel wordt in 2021, nadat deze technologie nog verder ontwikkeld en getest is. << (Guy Leysen) (foto: UAntwerpen)
Video: