Drones speuren watervervuiling in Antwerpse haven op (+video)

Economie 20/04/2020 12:24:01

Olievervuiling is een vaak voorkomend probleem in havens. Port of Antwerp en UAntwerpen slaan nu de handen in elkaar om met behulp van drones olievervuiling te detecteren en aan te pakken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

Grensoverschrijdende infrastructuur voor koolstofarme industrie

OWS bouwt vergistingsinstallatie voor Leuvense EcoWerf

VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

Geologische berging hoogradioactief afval momenteel veiligste optie

Kostenefficiënte en duurzame reiniging van PFAS-houdende grond

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

(23/6) Colruyt Group ontwikkelt unieke Vertical Farm

(23/6) VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een lek, een ongeval of een illegale lozing liggen doorgaans aan de basis van de vervuiling. Het opruimen van het goedje kost de havenbeheerders behoorlijk wat geld.

Port of Antwerp betaalt jaarlijks meer dan één miljoen euro om de oliesmurrie te laten opkuisen. Slechts iets meer dan de helft van die factuur kan de haven terugvorderen van de vervuilers. Daarom sloeg het de handen in elkaar met de Universiteit Antwerpen (onderzoeksgroep Op3Mech (Optische metrologie, 3D-ontwerp en Mechanica) van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen).

Prof. Steve Vanlanduit, verbonden aan de onderzoeksgroep Op3Mech: “Door gebruik te maken van warmtebeeldcamera’s kunnen we olie gaan opsporen in het water, en dat dag en nacht. Drones brengen de vervuiling in kaart, er hoeft niemand ter plaatse te gaan.”

Er werden in de Antwerpse haven tests uitgevoerd met drie verschillende olieproducten, die vandaag effectief gebruikt worden in de scheepvaartindustrie. Tijdens die testfase kregen de onderzoekers de hulp van de mensen van Brabo Group, die uitgestuurd worden als er een geval van olievervuiling opgeruimd moet worden, en van het bedrijf Haviq voor het uitvoeren van de dronevluchten.

Het proefproject verliep erg succesvol. Op enkele uren tijd werd 89% van de gelekte olie gedetecteerd dankzij de technologie. Ook kleine olievlekken ontsnapten niet aan het alziende oog van de drones.

Bij Port of Antwerp zijn ze ondertussen al bezig met de concrete uitwerking van een opvolgingsproject. De drones zullen met camera’s uitgerust worden en die gaan in de haven actief op zoek naar olievervuiling.

De bedoeling is dat het volledig operationeel wordt in 2021, nadat deze technologie nog verder ontwikkeld en getest is. << (Guy Leysen) (foto: UAntwerpen)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Ingenieursbureau Betic onder dak bij VK Architects & Engineers

VK Architects & Engineers heeft onlangs het Luxemburgse ingenieursbureau Betic overgenomen. Hiermee krijgen hun internationale groeiambities steeds meer vorm.

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Het Vlaams-Nederlandse Interregproject SUNOVATE ontwikkelt en integreert infrarood-licht regulerende, gepigmenteerde polymeerfolies in zonnepanelen en ramen.

Kunstmatige huid laat robots zweten

TU Eindhoven ontwikkelt een coating die actief en herhaaldelijk stoffen kan afgeven en opnemen onder invloed van radiogolven, voor onder meer genezen van wonden, robots en Virtual Reality.

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

Covestro CEO Markus Steilemann (50) is de nieuwe voorzitter van PlasticsEurope, de vereniging van kunststofproducenten in Europa. Hij volgt Javier Constante van Dow Chemical op.

Uniflex HM 220 / HM 225 staan synoniem voor kwaliteit en rentabiliteit

Deze pakkinggeleiders voor flexibele leidingen zijn maatstaven op het vlak van kwaliteit, rendement, bedieningsvriendelijkheid en lange levensduur door hun vernieuwende structuur.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners