VITO richt testlab in voor certificatie mondmaskers

Bedrijfsnieuws 21/04/2020 12:09:00

Belgische bedrijven starten massaproductie van mondmaskers, waardoor er nood is aan een gedegen en geaccrediteerde kwaliteitscontrole. VITO gaat deze rol vervullen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bio-inkten sleutel voor 3D-printen menselijk weefsel

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Nieuwe test met organ-on-chip bepaalt hartschade COVID-19

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Er is in België nog geen geaccrediteerd labo voor kwaliteitstests op halfgelaatsmaskers van de types FFP1, FFP2 en FFP3. ‘Dit gebeurde tot nu altijd in buitenlandse labo’s, bijvoorbeeld in Duitsland’, zegt Gert Otten van VITO.

Nu enkele bedrijven in Vlaanderen zich gaan toeleggen op de massaproductie van mondmaskers, is de nood aan kwaliteitscontrole en certificatie plots hoog. Daarom klopte Vlaams Minister voor Economie Hilde Crevits eerder deze week aan bij VITO met de vraag of ze deze rol op zich kon nemen.

Otten: ‘Als referentielabo hebben we veel ervaring met metingen van aerosolen en van gassen. Ook beschikken we op dit vlak al over infrastructuur en expertise waarmee we bijvoorbeeld voor bedrijven allerhande testen rond luchtzuiveringstechnieken uitvoeren. De controle van mondmaskers is een uitbreiding hierop. VITO gaat hiervoor ook samenwerken met Centexbel.’

Om aan de Europese norm (EN149:2001) te voldoen, moeten deze mondmaskers slagen op een uitgebreide reeks testen. ‘In eerste instantie controleren we of ze de virusdeeltjes tegenhouden’, vertelt Otten.

‘Dit doen we met partikels van vergelijkbare grootte onder de vorm van een aerosol, en dit bij hoge concentratie. De aerosol wordt door een beademingstoestel aangezogen en blootgesteld aan een dummyhoofd met masker op.’

Bij andere tests wordt bijvoorbeeld de sterkte van het materiaal gecontroleerd, de mogelijkheid om het mondmasker correct aan- en af te zetten en de praktische bruikbaarheid. De maskers mogen bijvoorbeeld niet te veel hinderen.

Door de hoogdringendheid heeft de Europese Commissie haar norm vereenvoudigd, waarbij gefocust wordt op kritische veiligheidstesten. Er wordt alles aan gedaan om deze testinfrastructuur voor mondmaskers zo snel mogelijk voor deze ‘covid-19-norm’ klaar te hebben.

‘Op termijn evolueren we naar de volledige norm, want mondmaskers zijn ook cruciaal tijdens de exitstrategie’, aldus Otten. Ook wil men de expertise inzetten om gebruikers van mondmaskers bij te staan, bijvoorbeeld met richtlijnen over correct gebruik en over sterilisatie en hergebruik. << (Lydia Heida) (foto: audioundwerbung - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Tumar overgenomen door Wilo

De aandeelhouders van Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector, hebben besloten hun familiebedrijf te verkopen aan Wilo.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners