Europees platform voor uitwisseling data coronavirus tussen onderzoekers

Onderzoek & Wetenschap 22/04/2020 8:33:07

De Europese Commissie heeft samen met diverse partners een Europees COVID-19-gegevensplatform gelanceerd voor de snelle verzameling en uitwisseling van data tussen wetenschappers.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe platform zorgt voor een open, betrouwbare en schaalbare Europese en mondiale omgeving waarbinnen onderzoekers datasets, zoals DNA-sequenties, eiwitstructuren, gegevens uit preklinisch onderzoek en klinische proeven en epidemiologische gegevens kunnen opslaan en delen.

Het is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de Europese Commissie, het Europees Instituut voor bioinformatica van het Europees Laboratorium voor moleculaire biologie (EMBL-EBI), de Elixir-infrastructuur en het Compare-project, alsmede de EU-lidstaten en andere partners.

Snelle, open gegevensuitwisseling versnelt het onderzoek en de daarmee samenhangende ontdekkingen aanzienlijk, waardoor doeltreffend kan worden gereageerd op de coronaviruscrisis.

Op 7 april 2020 hebben de ministers van onderzoek en innovatie van alle 27 EU-lidstaten de 10 prioritaire acties van het EORvsCorona-actieplan onderschreven.

Het actieplan bouwt voort op de algemene doelstellingen en de instrumenten van de Europese Onderzoeksruimte en omvat kortetermijnacties op basis van nauwe coördinatie, samenwerking, gegevensuitwisseling en gezamenlijke financieringsinspanningen van de Commissie en de lidstaten.

Naast het vandaag gelanceerde Europees COVID-19-gegevensplatform, zijn de andere acties onder meer gericht op het coördineren van de financiering, de uitbreiding van grootschalige klinische proeven in de EU, het uitbreiden van de steun voor innovatieve ondernemingen en de ondersteuning van een pan-Europese Hackathon eind april om Europese innovatoren en het maatschappelijk middenveld te mobiliseren. << (Lydia Heida) (foto: screenshot www.covid19dataportal.org)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners