Vier IoT-pijlers om kansen van Industrie 4.0 te benutten

Siemens Digital Industries Software heeft 4 pijlers in de transitie naar een IoT-geïntegreerde organisatie in de industrie gedefinieerd, die stap voor stap tot Industrie 4.0 kunnen leiden.

Trefwoorden: #Artificiële Intelligentie, #digitalisering, #Industrie 4.0, #Internet of Things, #IoT, #machine learning, #Siemens

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - De transformatie en ontwikkeling naar Industry 4.0 wordt gezien als een revolutie die productie­processen niet alleen slimmer, maar ook sneller maakt.

Door in het proces van deze transformatie automatisering naar een hoger niveau te tillen kunnen fabrikanten middels de inzet van het Internet of Things (IoT) gegevens gebruiken om prestaties en efficiëntie te verbeteren, de productiviteit te verhogen en kosten te besparen.

Nu de maakindustrie op volle toeren draait als het gaat om digitalisering, zien fabrikanten steeds vaker de mogelijkheden die de inzet van IoT met zich meebrengt. Ruim 70% van de bedrijven heeft al minstens één IoT-project voltooid of bevindt zich in de afrondingsfase. 4% van de bedrijven heeft IoT zelfs al volledig geïntegreerd.

Het transformatieproces brengt vaak flinke veranderingen met zich mee, maar kan wel redelijk praktisch gerealiseerd worden. Hieronder 4 fasen die fabrikanten in een positie brengen waarin de mogelijkheden die Industrie 4.0 biedt ten volste benut kunnen worden.

  1. Connectiviteit houdt in dat fysieke machines en bedrijfssystemen worden aangesloten op het IoT om de systeemintegratie te bevorderen, transparantie te vergroten en de processen extern en in fabrieken te verbeteren. Aangesloten machines verzamelen dan real-time data, waarmee dan downtime verminderd kan worden en servicekosten verlaagd kunnen worden.
  2. De tweede stap en pijler in de digitale transformatie is de toepassing van verzamelde data om het onderhoud van de machine(s) te optimaliseren, met behulp van predictive maintenance, waardoor gemiddeld 12% op de kosten van geplande reparaties bespaard kan worden en de onderhoudskosten met 30% en de uitval met 70% verminderd kan worden.
  3. Het digitaliseringsproces gebruikt data om een digital twin van een product of systeem te maken voor meer efficiëntie, het oplossen van problemen, het testen van oplossingen en de productontwikkeling te verbeteren en versnellen. Vervolgens worden real-time gegevens van de doorgevoerde verbetering uit de praktijk doorgestuurd naar de digital twin voor continue innovatie.
  4. In de vierde en laatste fase worden toepassingen en oplossingen zoals IoT en artificial intelligence (AI) met elkaar gecombineerd om slimme machines te creëren die de data kunnen gebruiken om zonder menselijk handelen te functioneren. Via machine learning kunnen resultaten dan vooraf gestuurd worden, waardoor de werking van machines geautomatiseerd wordt, fouten verminderd worden en de totale productiviteit verhoogd wordt.

Maar liefst 42% van de ongeplande stilstand in een fabriek is het gevolg van een machinestoring. Het is dan ook niet vreemd dat van de fabrikanten die een IoT-project hebben toegepast, 71% initieel op zoek was naar manieren om de uitvaltijd van machines te verminderen.

De voornaamste successen die werden behaald bij de uitvoering van deze projecten worden benoemd op het gebied van efficiëntie (minder stilstand), het verlagen van operationele kosten, het verhogen van de productiviteit en meer inzicht in hoe apparatuur geoptimaliseerd kan worden.


(bron en foto: Siemens)