Bio-asfalt op basis van lignine krijgt impuls

Bedrijfsnieuws 23/04/2020 13:51:13

Wageningen Food & Biobased Research neemt met onder meer Dura Vermeer en Avantium het voortouw om bitumen in asfalt op grote schaal te vervangen door de natuurlijke bindstof lignine.

Lees hieronder verder   
Verwant

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

Grensoverschrijdende infrastructuur voor koolstofarme industrie

OWS bouwt vergistingsinstallatie voor Leuvense EcoWerf

VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

Geologische berging hoogradioactief afval momenteel veiligste optie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Lignine komt in grote hoeveelheden vrij bij de productie van papier en karton, maar wordt nu nog laagwaardig ingezet als brandstof voor de energieopwekking.

In Europa wordt jaarlijks circa 15 miljoen ton bitumen verwerkt in asfalt. Er ligt dus een groot potentieel voor lignine.

“De natuurlijke lijmstof lignine geeft, net als bitumen, structuur en houvast geeft aan asfalt," zegt lignine-expert Richard Gosselink van Wageningen Food & Biobased Research. "Het is ook in grote hoeveelheden te produceren."

"Door de helft van bitumen te vervangen door lignine, daalt de CO2-uitstoot met 20% doordat dit broeikasgas voor lange tijd in de weg wordt opgeslagen. Een ander voordeel is dat lignine op lagere temperaturen te produceren is dan bitumen; er is dus veel minder energie nodig.”

Sinds 2015 ligt er lignineasfalt op verschillende locaties in de provincie Zeeland. In 2017 werd ’s werelds eerste ‘ligninefietspad’ neergelegd op de campus van Wageningen University & Research.

Op al deze plekken lijkt lignine de vergelijking met bitumen met glans te doorstaan. “Dat biedt perspectief,” meent Gosselink. "De markt is er klaar voor om bitumen stapsgewijs te vervangen door lignine. Voorwaarde is wel dat de productie van geschikte lignines de komende jaren sterk wordt opgevoerd.”

"In het project CHAPLIN gaan we de technologie verder testen met andere typen lignine uit Nederlandse biomassareststromen, zoals hout, stro en gras," aldus Gosselink. "Nieuwe toepassingen gaan we in het lab testen en door op verschillende locaties demonstratiewegen aan te leggen."

"Daarnaast kijken we hoe we het productieproces kunnen optimaliseren, het asfalt in de gebruiksfase kunnen monitoren en hoe we lignineasfalt na gebruik kunnen integreren in het recycleproces waaraan de asfaltsector gewend is.” << (Lydia Heida) (foto: WUR)

Wageningen Food & Biobased Research coördineert project CHAPLIN. Andere partners zijn onder meer Biobased Delta, Utrecht University, Asfalt Kennis Centrum, TNO, H4A, NTP, Dura Vermeer, Latexfalt, Vertoro en Avantium Chemicals. Het project loopt tot eind 2021. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners