Bio-asfalt op basis van lignine krijgt impuls

Bedrijfsnieuws 23/04/2020 13:51:13

Wageningen Food & Biobased Research neemt met onder meer Dura Vermeer en Avantium het voortouw om bitumen in asfalt op grote schaal te vervangen door de natuurlijke bindstof lignine.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

Grensoverschrijdende infrastructuur voor koolstofarme industrie

OWS bouwt vergistingsinstallatie voor Leuvense EcoWerf

VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

Geologische berging hoogradioactief afval momenteel veiligste optie

Kostenefficiënte en duurzame reiniging van PFAS-houdende grond

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

(23/6) Colruyt Group ontwikkelt unieke Vertical Farm

(23/6) VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Lignine komt in grote hoeveelheden vrij bij de productie van papier en karton, maar wordt nu nog laagwaardig ingezet als brandstof voor de energieopwekking.

In Europa wordt jaarlijks circa 15 miljoen ton bitumen verwerkt in asfalt. Er ligt dus een groot potentieel voor lignine.

“De natuurlijke lijmstof lignine geeft, net als bitumen, structuur en houvast geeft aan asfalt," zegt lignine-expert Richard Gosselink van Wageningen Food & Biobased Research. "Het is ook in grote hoeveelheden te produceren."

"Door de helft van bitumen te vervangen door lignine, daalt de CO2-uitstoot met 20% doordat dit broeikasgas voor lange tijd in de weg wordt opgeslagen. Een ander voordeel is dat lignine op lagere temperaturen te produceren is dan bitumen; er is dus veel minder energie nodig.”

Sinds 2015 ligt er lignineasfalt op verschillende locaties in de provincie Zeeland. In 2017 werd ’s werelds eerste ‘ligninefietspad’ neergelegd op de campus van Wageningen University & Research.

Op al deze plekken lijkt lignine de vergelijking met bitumen met glans te doorstaan. “Dat biedt perspectief,” meent Gosselink. "De markt is er klaar voor om bitumen stapsgewijs te vervangen door lignine. Voorwaarde is wel dat de productie van geschikte lignines de komende jaren sterk wordt opgevoerd.”

"In het project CHAPLIN gaan we de technologie verder testen met andere typen lignine uit Nederlandse biomassareststromen, zoals hout, stro en gras," aldus Gosselink. "Nieuwe toepassingen gaan we in het lab testen en door op verschillende locaties demonstratiewegen aan te leggen."

"Daarnaast kijken we hoe we het productieproces kunnen optimaliseren, het asfalt in de gebruiksfase kunnen monitoren en hoe we lignineasfalt na gebruik kunnen integreren in het recycleproces waaraan de asfaltsector gewend is.” << (Lydia Heida) (foto: WUR)

Wageningen Food & Biobased Research coördineert project CHAPLIN. Andere partners zijn onder meer Biobased Delta, Utrecht University, Asfalt Kennis Centrum, TNO, H4A, NTP, Dura Vermeer, Latexfalt, Vertoro en Avantium Chemicals. Het project loopt tot eind 2021. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Ingenieursbureau Betic onder dak bij VK Architects & Engineers

VK Architects & Engineers heeft onlangs het Luxemburgse ingenieursbureau Betic overgenomen. Hiermee krijgen hun internationale groeiambities steeds meer vorm.

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Het Vlaams-Nederlandse Interregproject SUNOVATE ontwikkelt en integreert infrarood-licht regulerende, gepigmenteerde polymeerfolies in zonnepanelen en ramen.

Kunstmatige huid laat robots zweten

TU Eindhoven ontwikkelt een coating die actief en herhaaldelijk stoffen kan afgeven en opnemen onder invloed van radiogolven, voor onder meer genezen van wonden, robots en Virtual Reality.

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

Covestro CEO Markus Steilemann (50) is de nieuwe voorzitter van PlasticsEurope, de vereniging van kunststofproducenten in Europa. Hij volgt Javier Constante van Dow Chemical op.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners