Truckbouwers starten 1,2 miljard euro joint venture in brandstofcellen

Economie 24/04/2020 8:57:07

De Volvo Group en Daimler Truck gaan de handen in elkaar slaan voor een grootschalige productie van brandstofcellen voor zware voertuigen en andere toepassingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

Belfius en Lab Box investeren 7 miljoen euro in Skipr

Efficiëntere scheepvaartbegeleiding en planning in Antwerpse Haven

Internationaal consortium lanceert project rond logistiek van de toekomst

Realistisch geautomatiseerde logistiek voor uw productieomgeving

6 genomineerden voor Leeuw van de Export 2020 bekend gemaakt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Daimler Truck en de Volvo Group hebben een voorlopige, niet-bindende overeenkomst ondertekend om een ??nieuwe joint venture op te richten die brandstofcelsystemen zal ontwikkelen, produceren en commercialiseren voor zware voertuigen en andere toepassingen.

Daartoe zal Daimler al zijn bestaande brandstofcelactiviteiten in de joint venture consolideren, terwijl de Volvo Group 50% zich in de joint venture cash zal inkopen voor een bedrag van ongeveer 0,6 miljard euro.

Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck en lid van de raad van bestuur van Daimler noemt het initiatief een mijlpaal voor het op de baan brengen van vrachtwagens en bussen op brandstofcellen. “Met deze joint venture, laten we duidelijk zien dat we geloven in waterstofbrandstofcellen voor bedrijfsvoertuigen.

Maar om deze visie werkelijkheid te laten worden, moeten ook andere bedrijven en instellingen deze ontwikkeling ondersteunen en eraan bijdragen, niet in de laatste plaats om de nodige brandstofinfrastructuur tot stand te brengen”, aldus Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group. De joint venture zal opereren als een onafhankelijke en autonome entiteit, waarbij Daimler Truck en de Volvo Group concurrenten blijven op alle andere bedrijfsgebieden.

De bundeling van krachten wil de ontwikkelingskosten voor beiden naar beneden halen en de marktintroductie van brandstofcelsystemen voor zwaar transport en langeafstandstoepassingen versnellen zodat beiden aan serieproductie toekomen in de tweede helft van het decennium. De nieuwe joint venture bestrijkt ook andere use-cases, zoals auto’s maar ook ‘niet-auto’s’. Wat dit betekent voor de relatie Volvo en PowerCell is niet duidelijk.

Daimler Trucks brengt zijn groepsbrede brandstofcelactiviteiten samen in een nieuwe Daimler Truck-brandstofceleenheid. De activiteiten van Mercedes-Benz Fuel Cell worden toegewezen aan Daimler Truck. Het gaat om diens HQ in Nabern (Duitsland) en productiefaciliteiten in Duitsland én Canada.

Een definitieve overeenkomst wordt verwacht in het derde kwartaal en sluit voor het einde van 2020. << (Luc De Smet) (foto: Volvo Trucks)

ACHTERGROND
Waterstof brandstofcellen lijken van ver terug te komen. Er is heel wat beweging in de scheepvaart maar nu ook steeds meer in automotive.

Michelin en Faurecia sloegen vorig jaar hun brandstofcellenbusiness samen. Toyota en Hino plannen zware vrachtwagens op brandstofcellen. Hyundai zet later op het jaar waterstoftrucks op de baan in Zwitserland, met H2-tanks van Faurecia.

Volvo Cars, dat rond brandstofcellen actief is met PowerCell, deed net proeven met een 20 kW Range Extender voor elektrische wagens en plant nu een Volvo XC90 met brandstofcel uit te rusten. Hetzelfde Zweedse PowerCell heeft sinds april vorig jaar een ontwikkelings- en licentieovereenkomst met Robert Bosch voor zijn PowerCell S3 stack in het autosegment. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Tumar overgenomen door Wilo

De aandeelhouders van Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector, hebben besloten hun familiebedrijf te verkopen aan Wilo.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners