Laatste ontbrekend brokstuk van vervallend higgsdeeltje in zicht

Onderzoek & Wetenschap 27/04/2020 8:35:30

Een echte ontdekking is het nog niet, maar fysici van het ATLAS-experiment op CERN denken in hun metingen een zeldzaam brokstuk te zien van een higgsdeeltje dat uit elkaar valt.

Lees hieronder verder   
Verwant

PROBA-V al 7 jaar in dienst van de aarde

Kunstmatige intelligentie voor snellere analyse satellietbeelden

Laatste ontbrekend brokstuk van vervallend higgsdeeltje in zicht

UHasselt-experiment in ruimtestation ISS

Nieuwe botsingstheorie brengt meer kennis over neutrino’s

Methaanijs onder ruimtecondities gemaakt op aarde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het higgsdeeltje werd in 2012 aangetoond in de metingen van ATLAS en de concurrerende CMS-detector op CERN. Beide bestuderen de botsingen van protonen uit de Large Hadron Collider deeltjesversneller.

Het geproduceerde higgsdeeltje zelf is extreem instabiel en niet rechtstreeks waar te nemen. Wel zijn de deeltjes te zien waarin het uiteen valt.

Voor de ontdekking in 2012 waren dat vooral paren fotonen, paren Z- en W-deeltjes die verder vervallen naar elektronen en muonen. In theorie is er echter nog een vierde manier waarop het higgsdeeltje uiteen kan vallen: in een Z-deeltje plus een foton, kort weergegeven als H>Zy.

In het simpelste model voor het higgsdeeltje komt dit proces ongeveer eens in de tienduizend higgsdeeltjes voor. Anders dan met metingen aan bosonparen als ZZ of yy is de meting ervan lastig, omdat op de achtergrond ook allerlei andere processen Z-deeltjes en fotonen produceren. Daardoor zijn deze specifieke Zy-paren moeilijk in een deeltjesdetector als ATLAS te spotten, en worden toevallige paren soms per abuis zo opgevat.

Maar het is ook niet onmogelijk om Zy te vinden, zo blijkt uit de presentatie op CERN dat berust op werk van promovendus Nadezda Proklova van de Nikhef-groep in Nijmegen, en haar begeleider Nicolo de Groot.

In alle meetgegevens van de ATLAS-detector tot nog toe zijn nu circa twintig vermoedelijke voorbeelden van het H>Zy verval gevonden. Statistisch, zegt De Groot, is dat niet genoeg om van een ontdekking te spreken. ‘Maar het is wel een serieuze hint voor dit verval.’

In de komende jaren hoopt De Groot meer zicht op het H>Zy proces te krijgen. Interessant wordt H>Zy vooral als het proces zich niet naar de verwachtingen van theoretici voegt.

Als het niet of juist veel vaker optreedt dan voorspeld, is de deeltjestheorie op dit punt kennelijk niet helemaal correct. Dat kan wijzen op een ingewikkelder higgsdeeltje dan in het Standaardmodel van de deeltjesfysica wordt aangenomen. << (Lydia Heida) (foto: NIKHEF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners