Turbulentie en ademvocht voeren virusdruppels vele meters ver

Onderzoek & Wetenschap 29/04/2020 10:12:59

De complexe turbulente stroom van vochtige warme lucht uit de keel die virusdruppels meevoert, kan maken dat ze een veel groter bereik hebben dan anderhalve meter, aldus Universiteit Twente.

Lees hieronder verder   
Verwant

Siemens Healthineers lanceert snelle COVID-19 Antigeen test

Biosensor voor continue monitoring door middel van moleculaire look-alike

Medicijnen sneller beschikbaar met innovatieve technologie

Acceleratieprogramma voor medische healthtech succesvol gestart

UAntwerpen krijgt vooruitstrevend vaccincomplex

‘Kanker op een chip’ voor beter begrip van uitzaaiingen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - We noemen het al de ‘anderhalve meter samenleving’ en raken eraan gewend om afstand te houden. Maar waar komt deze afstandsnorm vandaan, en wat weten we eigenlijk over de druppels in onze adem of bij een niesbui, als potentiële transporteurs van het coronavirus?

De complexe turbulente stroom van vochtige warme lucht uit de keel die deze druppels meevoert, kan maken dat ze een veel groter bereik hebben dan anderhalve meter. Zeker als ze gedragen worden door de wind of de luchtstroom van een airconditioner, stelt vloeistoffysicus prof. Detlef Lohse van de Universiteit Twente.

De berekening van die anderhalve meter afstand is, aldus Lohse, ooit gebaseerd op de publicatie ‘Air-borne infection’ die de overdracht van tuberculose beschrijft via druppels in de lucht.

De schrijvers maakten destijds onderscheid tussen kleine en grote druppels, en gingen er vanuit dat druppels zich onafhankelijk van elkaar gedragen. Kleine druppels, zo stellen zij, verdampen zo snel dat ze geen effect hebben en grotere druppels beschrijven een soort kogelbaan waaruit de afstand is af te leiden.

Inmiddels weten we dat het allemaal niet zo eenvoudig is, aldus Lohse. Alleen al het onderscheid tussen groot en klein, destijds gemaakt, is vrij willekeurig. Daarbij komt dat ook de kleinste druppels veel langer overleven: in de warme en vochtige turbulente stroming die we uitstoten, verdampen ze helemaal niet zo snel.

Turbulentie maakt het complex: aan de ene kant heeft de stroming, die warmer en vochtiger, en daarmee lichter is dan de omgevingslucht, de neiging om op te stijgen. Aan de andere kant trekken de aanwezige druppels de stroming naar beneden.

Die twee mechanismen kunnen elkaar compenseren, maar kleine druppels kunnen ook minutenlang in de lucht blijven zodat een niesbui een reikwijdte kan krijgen van wel acht meter, zo blijkt uit onderzoek van Lydia Bourouiba van het Massachusetts Institute of Technology.

De omstandigheden spelen een grote rol. Als we buiten lopen, kan de wind of het zog van een fietser, de druppels verder voeren. Als we binnen zijn kan een airconditioner of ventilatiesysteem de druppels over verschillende ruimten verspreiden.

Voeg daaraan toe dat slijm een complexe vloeistof is die zich ‘niet-Newtons’ gedraagt, en het vaststellen van adequate maatregelen wordt er niet eenvoudiger op. Standaard nog veel grotere afstand bewaren is niet reëel. Ook van een mondkapje kunnen we niet alles verwachten, zeker niet als dat niet van de hoge standaard is als in de zorg.

Lohse: “De corona-pandemie laat zien dat we nog te weinig weten over de vloeistoffysica van niezen, hoesten, spreken en uitademen. Het is wel urgent om die vragen te beantwoorden. Op zo’n moment is basisonderzoek opeens geen niche meer, maar een belangrijke sleutel.” << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners