Primeur: succesvolle installatie eerste onderwater Slip Joint

Van Oord heeft als eerste een onderwater Slip Joint fundatie geïnstalleerd bij een offshore-windturbine op volledig commerciële basis, na jaren van ontwikkeling met technologie partners.

Trefwoorden: #Aeolus, #Borssele V, #bouten, #conisch, #diepzee, #DNVGL, #fundatie, #fundering, #installatieschip, #monopile, #odnerwater, #offshore, #Slip Joint, #Van Oord, #voegmiddel, #windpark, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.BE - Onlangs werd met succes de Slip Joint fundatie bij het Nederlandse Borssele V windpark geïnstalleerd. De Slip Joint is een alternatieve verbinding tussen fundatie elementen, een monopile en een transition piece. Hierbij worden twee conische elementen over elkaar worden geschoven.

Het principe van de Slip Joint berust op wrijving, waarbij het gewicht zorgt voor stevigheid en stabiliteit. De installatie vindt plaats doordat de fundatie-elementen van de windturbine over de monopile worden geschoven. Hierbij hoeven geen voegmiddel of bouten meer te worden gebruikt.

In tegenstelling tot gangbare oplossingen biedt de Slip Joint-oplossing de mogelijkheid tot een onderwater verbinding, waardoor een meer gebalanceerde gewichtsverdeling tussen monopile en transition piece mogelijk is.

De Slip Joint oplossing opent daarmee de mogelijkheid om grotere funderingen te fabriceren en te installeren op diepzee-locaties voor de volgende generatie windturbines met bestaande productiefaciliteiten en installatieschepen.

De elementen waaruit de koppeling bestaat, zijn gemaakt met behulp van standaard productiemethoden. De Slip Joint biedt niet alleen een snellere, eenvoudiger en veiligere installatieoplossing, maar vergt ook minder onderhoud tijdens de levensduur van het project.

Het ontwerp en productie van de Slip Joint fundering is door DNVGL in het najaar van 2019 gecertificeerd en door MottMcDonald beoordeeld op bankability aspecten.


ACHTERGROND
Het Borssele V project bestaat uit twee windturbines van elk 9,5 MW, waarbij Van Oord verantwoordelijkheid draagt voor de volledige Balance of Plant scope van de constructie van het windpark.