Nieuwe Nikhef-rekenclusters gaan meerekenen aan coronavirus

Onderzoek & Wetenschap 30/04/2020 10:07:17

Het Nederlandse Nikhef zet nieuwe rekenclusters in de testfase eerst in voor het ontrafelen van eiwitstructuren van corona, voor het Rosetta@home project van de Universiteit van Washington.

Lees hieronder verder   
Verwant

Siemens Healthineers lanceert snelle COVID-19 Antigeen test

Biosensor voor continue monitoring door middel van moleculaire look-alike

Medicijnen sneller beschikbaar met innovatieve technologie

Acceleratieprogramma voor medische healthtech succesvol gestart

UAntwerpen krijgt vooruitstrevend vaccincomplex

‘Kanker op een chip’ voor beter begrip van uitzaaiingen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In totaal worden vier kasten met ruim 3.800 AMD-rekenkernen en 31 Terabyte werkgeheugen bijgeplaatst in het Nikhef-rekencentrum in Amsterdam, dat normaal voor de deeltjesfysica en berekeningen aan zwaartekrachtsgolven wordt gebruikt.

De Lenovo SR655 uitbreidingen, met onder meer ook veertien versnellerkaarten, lopen vooruit op de groeiende datastromen uit CERN, waar de Large Hadron Collider deeltjesversneller op termijn tienmaal zoveel gegevens gaat leveren.

Het Nikhef test voor die toekomstige datavloed nu al de benodigde computerinfrastructuur, die rekenkracht levert aan de Dutch National e-Infrastructuur. De nieuwe rekencapaciteit wordt gedurende die tests beschikbaar gesteld in de jaarlijkse ‘stampede’ van Dutch Power Cows, een team van ICT-platform Tweakers dat verspreide rekenkracht bundelt voor specifieke projecten.

De afgelopen maanden rekenden honderden Nederlandse computergebruikers al mee aan corona via het folding@home-project, dat op de achtergrond de grafische kaarten van computers gebruikt om vouweigenschappen van eiwitten te berekenen.

Daarbij wordt het bekende Boinc-platform gebruikt, dat pakketten berekeningen draait op computers wanneer die niet actief door de gebruiker worden gebruikt.

Het rosetta@home-programma doet iets vergelijkbaars met processoren van computers. Het project van het Baker Laboratory in Washington haalde onlangs het nieuws met het model van een belangrijk corona-eiwit dat daarna ook in het lab kon worden aangetoond. Daaraan hadden honderden deelnemers samen gerekend.

Dutch Power Cows doet de hele maand april mee met dit project. Het Nikhef verwacht ook na deze maand nog aan rosetta@home te blijven rekenen.

Het rekenwerk van het Nikhef-datacenter aan corona ligt in lijn met de wereldwijde inspanningen van onder meer deeltjeslabs als CERN, die waar mogelijk expertise en apparatuur beschikbaar stellen voor de aanpak van de pandemie.

CERN coördineert inmiddels een breed programma op dit gebied, waarbij rekencapaciteit wordt aangeboden en onder meer ook beademingsapparatuur wordt ontwikkeld en gemaakt.

Daarnaast stelt het inmiddels goeddeels gesloten lab in Genève bijvoorbeeld ongebruikte bedrijfswagens beschikbaar voor ziekenvervoer. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Siemens Healthineers lanceert snelle COVID-19 Antigeen test

Met deze snelle antigeentest worden besmette personen binnen 15 minuten geïdentificeerd zonder laboratorium tussenkomst, waardoor ze sneller in quarantaine geplaatst kunnen worden.

Wat triggert de ingenieur? - artikel

De ingenieur vandaag is de koning te rijk op de arbeidsmarkt. De helft van de laatstejaarsstudenten heeft dan ook al een job nog voor ze afstudeert in juni. 90% tegen het einde van jaar.

Volgende week start Navingo Career Event

Op 27 en 28 oktober 2020 presenteren werkgevers en bedrijven uit de maritieme, offshore en energie sector zich tijdens het online Navingo Career Event. Het programma kan virtueel bekeken wor

AI laat ’brein geïnspireerd’ netwerk snel bijleren

Onderzoekers van de Nederlandse Universiteit Twente laten een ongeordend netwerk patronen, zoals handschriften, herkennen door het aan te sluiten op een diep-lerend neuraal netwerk.

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners