Eerste start-ups nemen hun intrek in BlueChem chemie-incubator

Met de versoepeling van de coronamaatregelen nemen de eerste start-ups hun intrek in BlueChem, de eerste Belgische incubator toegespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie.

Trefwoorden: #Bluechem, #duurzame chemie, #essenscia, #incubator, #innovatie, #scale-up, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Door het coronavirus werd de officiële opening van BlueChem eind april geannuleerd, maar toch gaat het goed vooruit met de incubator voor duurzame chemie op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp.

Met 7 start-ups en scale-ups, de medewerking van 6 internationale ondernemingen en 5 strategische partners die de huurders in BlueChem een service op maat bieden, zijn de beschikbare laboratoria en kantoorruimtes al voor bijna de helft ingenomen.

Daardoor zullen er al zeker zowat 60 mensen in BlueChem aan de slag kunnen. De eerste start-ups starten deze week met hun activiteiten, uiteraard met respect voor de geldende hygiënemaatregelen en fysieke afstandsregels om een veilige werkomgeving te garanderen.

Initiatiefnemers essenscia, POM Antwerpen, de stad Antwerpen en VITO beklemtonen evenwel dat er in BlueChem nog voldoende ruimte is voor extra start-ups. Met Air Liquide, ExxonMobil en Vopak zetten ook opnieuw drie internationale ondernemingen mee hun schouders onder de chemie-incubator.

Eerder hadden sectorbedrijven BASF, Borealis en INEOS hun medewerking al toegezegd. Dit biedt de ondernemers in BlueChem toegang tot een uniek en grensoverschrijdend zakelijk netwerk om hun innovaties in duurzame chemie op te schalen tot op industrieel niveau, en dit in binnen- en buitenland.

De bedrijven kunnen ook rekenen op gespecialiseerde dienstverlening op het vlak van financiering, innovatie, juridische ondersteuning en business development. Zo zullen de experten van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, onderdak vinden in BlueChem en zorgen strategische partners als BNP Paribas Fortis, Deloitte, Deloitte Legal en Port of Antwerp voor een service op maat.

Ook SAS Institute sluit een structureel partnerschap met BlueChem, en stelt z’n advanced analytics-platform ter beschikking van de start-ups en scale-ups. Hierdoor kunnen ze aan de slag met big data, artificiële intelligentie en machine learning om hun innovatief onderzoek en industriële applicaties naar een hoger niveau te tillen.

Na Arpadis, Creaflow en InOpSys, die in december 2019 hun huurcontract in BlueChem ondertekenden, kiezen met Calidris Bio, IBEVE, Peace of Meat en Triple Helix opnieuw vier beloftevolle ondernemingen voor BlueChem.