Ontwikkeling platform om medicijneffecten op bot in 3D te onderzoeken

Onderzoek & Wetenschap 6/05/2020 8:42:12

TU Eindhoven streeft ernaar met dit platform testresultaten te verkrijgen die net zo precies zijn als in dierexperimenten, voor een betere medicijnscreening en minder dierexperimenten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Data-analytische technieken voor beter interpreteren testuitslagen

Met koffiecups thuis testen op het corona

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Less2care bewaakt hygiëne met RFID-technologie

Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

GSK investeert tot 330 miljoen euro in Waverse vestiging

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het ontwikkelen van medicijnen is een langdurig en duur proces met lage succeskansen in klinisch onderzoek.

De kans op succes is te vergroten door strengere succescriteria te handhaven in de preklinische stadia van het proces van medicijnontwikkeling.

Huidige platforms voor screening zijn gebaseerd op 2D-experimenten en richten zich veelal op een enkel celtype. Echter, overtuigend bewijs suggereert dat het gebruik van 3D-technieken de precisie kan verbeteren in het ontdekken van nieuwe medicijnen.

Het BoneScreen-platform dat biomedisch Ingenieur Sandra Hofmann en collega’s ontwikkelen, zal het over tijd monitoren van de interactie tussen botcellen in 3D botstructuren in ex vivo faciliteren met micro- computertomografie (µCT).

Hofmann: “Het voorgestelde screening platform heeft de potentie om huidige beperkingen van in vitro modellen te overwinnen door de belangrijke cel-cel- en cel-matrix-communicatie te behouden in hun fysiologische 3D-botomgeving."

"Tegelijkertijd brengt het ons fundamentele onderzoek een stap dichter bij een praktische applicatie door het potentieel te exploiteren samen met commerciële partners LifeTec Group en OsteoPharma.”

Hofmann bestudeert de interactie van verschillende cellen in bot en hoe zij reageren op hun omgeving. Met het uiteindelijk doel om botfysiologie te begrijpen en te helpen om botbreuken te regenereren of botziektes te behandelen.

Uniek in deze aanpak is het bestuderen hoe de verschillende celtypes samenwerken in een 3D-omgeving en hun acties over tijd te volgen. Voor dit doel laat ze kleine, levende botten groeien in het laboratorium.

Voor de ontwikkeling van dit platform is een European Research Council (ERC) Proof of Concept beurs toegewezen van 150.000 euro. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners