Ontwikkeling platform om medicijneffecten op bot in 3D te onderzoeken

TU Eindhoven streeft ernaar met dit platform testresultaten te verkrijgen die net zo precies zijn als in dierexperimenten, voor een betere medicijnscreening en minder dierexperimenten.

Trefwoorden: #2D, #3D, #BoneScreen, #bot, #dierexperimenten, #ERC, #klinisch onderzoek, #LifeTec, #medicijn, #micro- computertomografie, #OsteoPharma, #platform, #preklinisch, #screening, #testresultaat, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Het ontwikkelen van medicijnen is een langdurig en duur proces met lage succeskansen in klinisch onderzoek.

De kans op succes is te vergroten door strengere succescriteria te handhaven in de preklinische stadia van het proces van medicijnontwikkeling.

Huidige platforms voor screening zijn gebaseerd op 2D-experimenten en richten zich veelal op een enkel celtype. Echter, overtuigend bewijs suggereert dat het gebruik van 3D-technieken de precisie kan verbeteren in het ontdekken van nieuwe medicijnen.

Het BoneScreen-platform dat biomedisch Ingenieur Sandra Hofmann en collega’s ontwikkelen, zal het over tijd monitoren van de interactie tussen botcellen in 3D botstructuren in ex vivo faciliteren met micro- computertomografie (µCT).

Hofmann: “Het voorgestelde screening platform heeft de potentie om huidige beperkingen van in vitro modellen te overwinnen door de belangrijke cel-cel- en cel-matrix-communicatie te behouden in hun fysiologische 3D-botomgeving."

"Tegelijkertijd brengt het ons fundamentele onderzoek een stap dichter bij een praktische applicatie door het potentieel te exploiteren samen met commerciële partners LifeTec Group en OsteoPharma.”

Hofmann bestudeert de interactie van verschillende cellen in bot en hoe zij reageren op hun omgeving. Met het uiteindelijk doel om botfysiologie te begrijpen en te helpen om botbreuken te regenereren of botziektes te behandelen.

Uniek in deze aanpak is het bestuderen hoe de verschillende celtypes samenwerken in een 3D-omgeving en hun acties over tijd te volgen. Voor dit doel laat ze kleine, levende botten groeien in het laboratorium.

Voor de ontwikkeling van dit platform is een European Research Council (ERC) Proof of Concept beurs toegewezen van 150.000 euro.