Ontwikkeling platform om medicijneffecten op bot in 3D te onderzoeken

Onderzoek & Wetenschap 6/05/2020 8:42:12

TU Eindhoven streeft ernaar met dit platform testresultaten te verkrijgen die net zo precies zijn als in dierexperimenten, voor een betere medicijnscreening en minder dierexperimenten.

Lees hieronder verder   
Verwant

500.000 euro voor internationale expansie van scale-up BioRICS

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

Onderzoekers vinden weg naar antilichamen tegen COVID-19

Acht Belgische projecten in tweede ronde #EUvsVirus hackaton

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het ontwikkelen van medicijnen is een langdurig en duur proces met lage succeskansen in klinisch onderzoek.

De kans op succes is te vergroten door strengere succescriteria te handhaven in de preklinische stadia van het proces van medicijnontwikkeling.

Huidige platforms voor screening zijn gebaseerd op 2D-experimenten en richten zich veelal op een enkel celtype. Echter, overtuigend bewijs suggereert dat het gebruik van 3D-technieken de precisie kan verbeteren in het ontdekken van nieuwe medicijnen.

Het BoneScreen-platform dat biomedisch Ingenieur Sandra Hofmann en collega’s ontwikkelen, zal het over tijd monitoren van de interactie tussen botcellen in 3D botstructuren in ex vivo faciliteren met micro- computertomografie (µCT).

Hofmann: “Het voorgestelde screening platform heeft de potentie om huidige beperkingen van in vitro modellen te overwinnen door de belangrijke cel-cel- en cel-matrix-communicatie te behouden in hun fysiologische 3D-botomgeving."

"Tegelijkertijd brengt het ons fundamentele onderzoek een stap dichter bij een praktische applicatie door het potentieel te exploiteren samen met commerciële partners LifeTec Group en OsteoPharma.”

Hofmann bestudeert de interactie van verschillende cellen in bot en hoe zij reageren op hun omgeving. Met het uiteindelijk doel om botfysiologie te begrijpen en te helpen om botbreuken te regenereren of botziektes te behandelen.

Uniek in deze aanpak is het bestuderen hoe de verschillende celtypes samenwerken in een 3D-omgeving en hun acties over tijd te volgen. Voor dit doel laat ze kleine, levende botten groeien in het laboratorium.

Voor de ontwikkeling van dit platform is een European Research Council (ERC) Proof of Concept beurs toegewezen van 150.000 euro. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners