Robotgebruikers kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie

Het tempo van ontwikkelingen in de robotica neemt hand over hand toe. Een belangrijke trend op dit moment is de inbedding van kunstmatige intelligentie in gewone robotsystemen.

Trefwoorden: #algoritme, #artificiële intelligentie, #machine learning, #Mitsubishi Electric, #robot

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Oliver Giertz, Product Manager voor Servo/Motion en Robotica bij Mitsubishi Electric Europe, beschrijft in dit opiniestuk de belangrijkste voordelen van de toepassing van artificiële intelligentie (AI) in robots.

Binnen de zich steeds verder ontwikkelende robottechnologieën is de toepassing van AI een van de meest veelbelovende. We zien nu al een aantal AI-functies die het verschil maken in robots.

Een voorbeeld hiervan is sensortechniek op basis van 3D-vision, waarbij door toepassing van AI de aanpassingstijden aanzienlijk worden verkort. Een ander voorbeeld is een preciezere krachtdetectie door integratie van AI-technologie in de krachtsensor.

Een van de belangrijkste AI-trends op het gebied van robotica is de implementatie van verbeterde technologieën voor voorspellend onderhoud. Een recent verschenen rapport van Frost & Sullivan schat de jaarlijkse kosten van ongeplande stilstand binnen de industriële productie op 45 miljard euro.

Hierbij is zo’n 42% van die schade voornamelijk veroorzaakt door defecten in de fabrieksapparatuur. De schade betreft niet alleen de kosten van de verloren gegane productie. Bij het zo snel mogelijk weer op gang krijgen van de productie dwingt ongeplande stilstand namelijk tot een reactieve en kostbare aanpak van onderhoud, reparatie en vervanging van apparatuur.

Ongeplande stilstand kan worden ondervangen door voorspellend onderhoud, waarbij de gebruiker vroegtijdig wordt gewaarschuwd voor defecte of slecht functionerende onderdelen. Op basis van deze informatie kunnen serviceteams het onderhoud ruim van tevoren uitvoeren, waardoor er minder ongeplande stilstand is en geplande stilstand wordt verkort.

Dit is net zo relevant voor robots als voor andere onderdelen van de productielijn. Zo is periodiek onderhoud nodig aan de verschillende servoverbindingen van de robot om een langdurige betrouwbare werking te garanderen.

Deze technologieën voor voorspellend onderhoud kunnen aanzienlijk worden verbeterd met AI, waarbij de machine learning algoritmen nog meer inzicht geven in de werking van de machine. Hierbij worden niet alleen de actuele prestaties vergeleken met een vooraf gedefinieerde basislijn, maar worden ook realtime data en historische trends meegenomen bij het nemen van beslissingen.

Er is nog veel meer te bereiken met AI-gebaseerd voorspellend onderhoud en de verdere toepassing van AI bij robots.


(bron en foto: Mitsubishi Electric)