PROBA-V al 7 jaar in dienst van de aarde

Deze microsatelliet, die ESA op initiatief van België ontwikkelde, is indertijd gelanceerd om dagelijks gegevens over de toestand van vegetatie in de wereld naar wetenschappers te sturen.

Trefwoorden: #België, #Belspo, #Copernicus-programma, #CubeSat-type, #ESA, #missie, #nanosatelliet, #orbit, #petabyte, #PROBA-V, #remote sensing, #satelliet, #sensor, #Sentinel 3, #SPOT VEGETATION, #vegetatie, #VITO

Lees verder

research

( Foto: Belspo )

ENGINEERINGNET.BE - De gegevens die door de VEGETATION-sensor van PROBA-V werden verzameld, verrijkten het erfgoed dat de afgelopen 15 jaar door zijn voorgangers aan boord van de Spot-4- en Spot-5-satellieten was vergaard.

De toekomst is verzekerd dankzij gegevens van de Sentinel-3-satelliet van het Europese Copernicus-programma. Ook wordt bestudeerd of een CubeSat-type demonstratie nanosatelliet kan ontwikkeld worden die een instrument draagt identiek aan dat van PROBA-V.

De levensduur van PROBA-V was aanvankelijk vastgesteld op 2,5 jaar, maar in lijn met de typische lange levensduur van de Belgische PROBA-satellietfamilie werd dat uiteindelijk verdrievoudigd.

Het aanbod van dagelijkse en decadale producten in bijna realtime wordt verzekerd tot 30 juni. Na deze datum zal de missie, als gevolg van orbitale drift, in experimentele modus gaan en op minder regelmatige basis gegevens verstrekken die voornamelijk gericht zijn op Europa en Afrika.

Gedurende 7 jaar heeft de satelliet meer dan 4.000 gebruikers uit 120 landen en zo'n 1.300 verschillende organisaties of bedrijven in staat gesteld om ongeveer 600.000 producten te downloaden die overeenkomen met 1 petabyte van gegevens.

Deze gegevens zijn en zullen in de toekomst voor veel toepassingen worden gebruikt, zoals effectbeoordelingen van klimaatverandering, waterbeheer, ontbossing, landbouwcontrole en voedselzekerheid.

Om deze uitzonderlijke reis te vieren biedt het VITO Remote Sensing-team, verantwoordelijk voor het verwerken en verspreiden van PROBA-V-beelden, een selectie van beelden die over de hele wereld zijn opgenomen door deze satelliet.

Deze afbeeldingen gaan vergezeld van getuigenissen van gebruikers van SPOT VEGETATION en PROBA-V-gegevens.