Interactieve app rond chemie en circulaire economie voor STEM-studenten

ResourCity is een interactieve app, die door de Vlaamse onderzoeks­organisatie VITO ontwikkeld werd en moet jongeren spelenderwijs warm maken voor chemie en circulaire economie.

Trefwoorden: #chemie, #circulaire economie, #interactieve app, #STEM, #VITO

Lees verder

Opleiding

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Elke stad is een schat en zit boordevol chemische elementen. Deze chemische bouwstenen, van koolstof over zuurstof, goud, kobalt tot platina zijn in een stad ruimschoots aanwezig.

Sommige chemische elementen vind je gewoonweg in de lucht die je inademt, andere in allerlei producten en zeker in gebouwen. Elke stad is dus eigenlijk een ResourCity: een stad vol ‘resources’ of materialen, zelfs zo veel dat je in een stad meer goud vindt dan in een goudmijn.

Philip Marynissen, VITO: “Met deze app maken we deze ‘stadsmijn’ of ‘urban mine’ zichtbaar door middel van augmented reality technologie. We willen de inhoud niet enkel op maat van geïnteresseerde steden en gemeenten uitwerken, maar we willen ze ook maximaal laten aansluiten op de eindtermen van de verschillende onderwijskoepels.”

De app-gebruikers worden gestimuleerd om zelf elementen te zoeken en, als ze die vinden, ook te ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen doen. Elke stad is niet alleen een ‘city’ maar ook een ‘urban mine’, barstensvol gevuld met allerhande chemische elementen. het leidt hen tevens naar stedelijke projecten die verbonden zijn met circulaire economie.

ResourCity is een van de tools om jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie en hun te tonen hoe die tot een meer circulaire economie kunnen leiden. De vraag naar en de nood aan STEM-experts (Science, Technology, Engineering en Mathematics) wordt steeds groter.


Klik hier om de app te downloaden