Zeewier als brandstof voor vrachtwagens

Onderzoek & Wetenschap 14/05/2020 16:40:18

TNO en de TU Eindhoven ontwikkelen efficiënte productieprocessen voor de productie van brandstoffen uit zeewier voor CO2-neutraal zwaar wegtransport, zoals ethanol en butanol.

Lees hieronder verder   
Verwant

Start project om CO2-uitstoot in Schelde-Deltaregio te verminderen

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Zeewier als brandstof voor vrachtwagens

5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Zeewier is een duurzame biomassa die geen claim op land doet, er is geen competitie met de voedselketen en er is geen bemesting nodig.

Deze brandstof draagt zo bij aan de ambitie om de energietransitie te versnellen en het energiesysteem in 2050 nagenoeg klimaatneutraal te maken.

TNO ontwikkelde efficiënte productieprocessen voor de productie van brandstoffen vanuit zeewier. Deze zogeheten bio-alcoholen, zoals ethanol en butanol, zijn al toepasbaar in benzine-auto’s.

Er wordt nu gewerkt aan de toepassing van deze brandstoffen voor zwaar wegtransport. Deze sector is interessant omdat (volledige) elektrificatie niet goed mogelijk is.

Recente metingen bij TU Eindhoven en TNO laten een groot potentieel zien voor de toepassing van uit zeewier gewonnen ethanol. De gemeten motor-uit NOx emissies voldoen aan de meest strenge emissie-eisen, zonder gebruik van uitlaatgasnabehandeling.

Ook is de behaalde efficiëntie 20% hoger dan die van de huidige benzinemotoren en minimaal gelijk aan de behaalde efficiëntie in dieselmotoren toegepast in zwaar wegtransport.

TNO ontwikkelde verder het verbrandingsconcept voor op zeewier-gebaseerde brandstoffen, genaamd Reactivity Controlled Compression Ignition (RCCI). Dit heeft het potentieel om diverse bio-brandstoffen efficiënt en schoon te verbranden.

TU Eindhoven richt zich hierbij op fundamenteel onderzoek aan 1-cylinder motoren. TNO werkt aan het mogelijk maken van deze oplossing in meer-cylinder motoren.

Door onder meer de hogere verdampingstemperatuur van butanol vormt de stap naar meer-cylinder motoren een uitdaging. De behaalde efficiëntie is vergelijkbaar met die van huidige benzinemotoren, maar verder onderzoek is nodig om het volledige potentieel te benutten.

Het potentieel van de zeewier gebaseerde brandstoffen en het RCCI verbrandingsconcept motiveert verder opschalen van het productieproces. TNO maakt hierin belangrijke stappen en blijft zich onder meer richten op vergroten van de toepassing van deze duurzame brandstoffen. << (Lydia Heida) (foto: TNO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners