Ontwikkeling voedsel op basis van insecten stimuleren

Inagro en Thomas More Hogeschool ontwikkelen met acht internationale partners duurzame productie- en verwerkingstechnieken voor voedingsmiddelen op basis van insecten.

Trefwoorden: #ammoniak, #broeikasgas, #duurzaam, #emissie, #fijn stof, #Inagro, #insecten, #krekel, #kweken, #kwekerij, #meelworm, #smaakproef, #sprinkhaan, #substraat, #Thomas More Hogeschool, #verwerking, #voedselveiligheid

Lees verder

research

( Foto: Inagro )

ENGINEERINGNET.BE - De wereldbevolking groeit, terwijl de beschikbaarheid van hulpbronnen (bijv. voedsel) afneemt. Er is dus behoefte aan duurzame alternatieven voor voedselbronnen. Insecten kunnen het voedsel van de toekomst worden.

Ongeveer 30% van de consumenten in Europa is bereid insecten als voedsel te consumeren. Het EU-project ValuSect, ofwel valuable insects, beoogt dat aandeel te verhogen.

Dit project wil de ontwikkeling en marktintroductie van levensmiddelen op basis van insecten stimuleren door de kwaliteit van productie en verwerking van insecten te verbeteren, smaakproeven met consumenten uit te voeren en het milieueffect te verminderen.

Er wordt onderzoek gevoerd naar de uitstoot van broeikasgassen voor verschillende soorten insecten: meelwormen, krekels en sprinkhanen. Ook worden de emissies van fijn stof en ammoniak onderzocht die de directe omgeving van een insectenkwekerij treffen.

Aanvullend onderzoek is gericht op de impact van substraten, de voedselveiligheid en de houdbaarheid van de voedingsproducten. Ook de werkelijke duurzaamheid van insecten in vergelijking met andere landbouwhuisdieren roept vragen op.

Geïnteresseerde (agrovoedings)bedrijven kunnen vouchers met een waarde tot 40.000 euro ontvangen voor ondersteuning bij productontwikkeling, uitvoering van smaakproeven, of voor de verbetering van kweek- en verwerkingstechnieken.

Afhankelijk van de vraag zal de projectpartner met de meeste expertise in dat domein ondersteuning bieden. Zowel starters als ervaren bedrijven met een innovatief idee kunnen een beroep doen op het vouchersysteem, dat dit najaar gelanceerd wordt.


ACHTERGROND
ValuSect is een project dat voor 2,08 miljoen euro wordt gefinancierd door het Interreg North-West Europe programma. Het project ging op 26 september 2019 van start en loopt tot eind juni 2023.

Het consortium wordt door Thomas More Hogeschool gecoördineerd. Andere partners zijn: Aberystwyth University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys, het Innovatiesteunpunt, Teagasc, New Generation Nutrition Pro-active, AliénorEU en BIC Innovation Limited.