bECO2 haalde al 1 miljoen ton CO2 uit de lucht voor slim hergebruik

Economie 15/05/2020 10:56:00

De joint venture bECO2 (10 jaar geleden opgericht op de site van INEOS Oxide) heeft ondertussen al 1 miljoen ton CO2 uit de lucht gehaald en klaargemaakt voor industrieel hergebruik.

Lees hieronder verder   
Verwant

Tumar overgenomen door Wilo

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

‘Nano-zaklamp’ onthult ultrasnelle biochemische reacties

Onderzoekers creëren nieuwe snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen

Atlas Copco verankert zich in Wilrijk met nieuwe investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het afvangen en hergebruik van CO2 (ook gekend als Carbon Capture & Utilisation - CCU) is één van de mogelijke paden in de transitie naar een klimaatneutrale industrie, naast bijvoorbeeld productie van groene waterstof, elektrificatie en recyclage.

CCU biedt op korte-termijn oplossingen om CO2 uit de atmosfeer te houden. Op de middellange termijn wordt gezocht naar mogelijkheden voor de permanente opslag van CO2 in bijvoorbeeld lege olie- en gasvelden.

In 2010 onstond de joint venture bECO2 (tussen Messer -70% en Ijsfabriek Strombeek - 30%) op de site van INEOS Oxide in Zwijndrecht en werd er gestart met het afvangen van CO2.

Op diezelfde site wordt onder meer ethyleenoxide geproduceerd. Ethyleenoxide ligt aan de basis van producten als zepen, cosmetica, ontsmettingsmiddelen, bloedzakken, wasproducten en smeermiddelen voor windturbines. Bij de productie hiervan komt er ook CO2 vrij als bijproduct. Het gaat om vrij pure CO2 stromen, die zich goed lenen voor CO2 afvang.

Deze CO2 stromen worden door de bECO2 op de site opgezuiverd waarna het CO2 gas weer vloeibaar gemaakt wordt. De CO2 wordt er tijdelijk opgeslagen in 4 opslagtanks met een totale capaciteit van 2.500 ton aan vloeibare CO2.

De voedingssector, brouwerijen en tuinbouw zijn belangrijke afnemers van CO2. In de brouwerijwereld is het gebruik van CO2 bij het ‘inertiseren’ van vaten (ter bescherming van brand of explosie) een must, verder zorgt het ook voor de nodige ‘prik’ in het bier. Ook logistieke diensten voor de biersector zijn grote verbruikers.

In de serreteelt stimuleert de toevoer van CO2 de groei van de gewassen. De belangrijkste applicaties zijn teelten zoals tomaten of kruiden, maar evengoed sierteelt van snijbloemen.

Waterzuiveringssystemen, waar basische afvalwaters moeten worden geneutraliseerd, zijn ook een mooie toepassing. In de logistieke sfeer is het gebruik van droogijs voor gekoelde transporten een belangrijke verbruiker van CO2. << (Guy Leysen) (foto: INEOS)

ACHTERGORND
CO2 is een ‘seizoensproduct’: de vraag neemt toe vanaf april (met name voor de tuinbouw (serres)) met een piek in de zomer wanneer de temperaturen oplopen vanwege de verhoogde activiteit bij brouwerijen en transportkoeling. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners