bECO2 haalde al 1 miljoen ton CO2 uit de lucht voor slim hergebruik

Economie 15/05/2020 10:56:00

De joint venture bECO2 (10 jaar geleden opgericht op de site van INEOS Oxide) heeft ondertussen al 1 miljoen ton CO2 uit de lucht gehaald en klaargemaakt voor industrieel hergebruik.

Lees hieronder verder   
Verwant

Covestro zet concrete stappen richting circulaire economie

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

bECO2 haalde al 1 miljoen ton CO2 uit de lucht voor slim hergebruik

Nieuwe materialen bouwen met zelf-assemblage

ViTalent pioniert met eerste opleidingen basisoperator farma

Innovis overgenomen door WVT Industries

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het afvangen en hergebruik van CO2 (ook gekend als Carbon Capture & Utilisation - CCU) is één van de mogelijke paden in de transitie naar een klimaatneutrale industrie, naast bijvoorbeeld productie van groene waterstof, elektrificatie en recyclage.

CCU biedt op korte-termijn oplossingen om CO2 uit de atmosfeer te houden. Op de middellange termijn wordt gezocht naar mogelijkheden voor de permanente opslag van CO2 in bijvoorbeeld lege olie- en gasvelden.

In 2010 onstond de joint venture bECO2 (tussen Messer -70% en Ijsfabriek Strombeek - 30%) op de site van INEOS Oxide in Zwijndrecht en werd er gestart met het afvangen van CO2.

Op diezelfde site wordt onder meer ethyleenoxide geproduceerd. Ethyleenoxide ligt aan de basis van producten als zepen, cosmetica, ontsmettingsmiddelen, bloedzakken, wasproducten en smeermiddelen voor windturbines. Bij de productie hiervan komt er ook CO2 vrij als bijproduct. Het gaat om vrij pure CO2 stromen, die zich goed lenen voor CO2 afvang.

Deze CO2 stromen worden door de bECO2 op de site opgezuiverd waarna het CO2 gas weer vloeibaar gemaakt wordt. De CO2 wordt er tijdelijk opgeslagen in 4 opslagtanks met een totale capaciteit van 2.500 ton aan vloeibare CO2.

De voedingssector, brouwerijen en tuinbouw zijn belangrijke afnemers van CO2. In de brouwerijwereld is het gebruik van CO2 bij het ‘inertiseren’ van vaten (ter bescherming van brand of explosie) een must, verder zorgt het ook voor de nodige ‘prik’ in het bier. Ook logistieke diensten voor de biersector zijn grote verbruikers.

In de serreteelt stimuleert de toevoer van CO2 de groei van de gewassen. De belangrijkste applicaties zijn teelten zoals tomaten of kruiden, maar evengoed sierteelt van snijbloemen.

Waterzuiveringssystemen, waar basische afvalwaters moeten worden geneutraliseerd, zijn ook een mooie toepassing. In de logistieke sfeer is het gebruik van droogijs voor gekoelde transporten een belangrijke verbruiker van CO2. << (Guy Leysen) (foto: INEOS)

ACHTERGORND
CO2 is een ‘seizoensproduct’: de vraag neemt toe vanaf april (met name voor de tuinbouw (serres)) met een piek in de zomer wanneer de temperaturen oplopen vanwege de verhoogde activiteit bij brouwerijen en transportkoeling. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners