Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

In het nieuwe project 'Logigrid' onderzoeken VIL en Flux50, in samenwerking met 13 bedrijven, de mogelijkheden om van logistieke sites "local energy communities" te maken.

Trefwoorden: #FLUX50, #Logigrid, #smart grid technologie, #VIL, #windenergie, #zonne-energie, #zonnedak

Lees verder

Nieuws

( Foto: cheskyw - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het project 'Logigrid' past binnen de energietransitie die Vlaanderen moet doormaken om de doelstellingen van de klimaatakkoorden te behalen. De logistieke sector kan daar in belangrijke mate aan bijdragen.

Bedrijven kunnen samenwerken in hernieuwbare energie-gemeenschappen, waarbinnen productie- en opslagcapaciteit worden gedeeld en het energieverbruik op elkaar wordt afgestemd. Smart micorgrid technologie zorgt hier voor een digitale en automatische sturing van deze samenwerking.

Binnen die gemeenschappen kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet beperken. Het net wordt als buffer gebruikt waarbij maximaal wordt ingespeeld op de prijsfluctuaties in de markt.

Logistieke bedrijven beschikken over onderbenutte mogelijkheden voor de lokale productie en opslag van elektriciteit. Ze hebben vaak grote dakoppervlakken, geschikt voor installatie van zonnepanelen, en meestal zijn ze ook op enige afstand van woonkernen gelegen wat ze in principe geschikt maakt voor installatie van windmolens.

Bovendien hebben logistieke bedrijven een specifiek vraagpatroon en specifieke mogelijkheden voor energiebuffering in frigoruimten en batterijen voor (interne) transportmiddelen. De verwachte elektrificatie van voertuigen voor (goederen)transport zal de mogelijkheden van energieopslag binnen logistieke bedrijven nog gevoelig doen toenemen.

Dit project zal de mogelijkheden van smart microgrid-technologie aantonen voor logistieke bedrijven in Vlaanderen en hun potentieel in kaart brengen. Op het Logistiek Park Waasland in Verrebroek zal het gebruik van de technologie in de praktijk worden aangetoond, waarna de resultaten worden gedeeld en naar andere sites worden omgerekend.


Dit zijn de projectdeelnemers:
ADPO, Aertssen, Agrityre CVBA, Colruyt Group, Engie, Fluvius, Luiknatie Goldstore NV, Metalon NV, MLSO, Quares, Snowball, Tabaknatie NV en Wind aan de stroom.