Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Trefwoorden: #exoskelet, #gips, #Knauf, #laboratorium, #metingen, #Michiel de Looze, #Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, #praktijkstudie, #Rob van Groningen, #spieren, #stucen, #stukadoor, #test, #TNO

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het vak van stukadoor is een fysiek zwaar beroep waar overbelasting van spieren een reëel risico vormt. De stukadoor werkt zowel aan de muur, van onder tot boven, als aan het plafond, met verschillende houdingen en bewegingen.

Het geteste exoskelet ondersteunt de arm met een veermechanisme bij werk met geheven armen. Het ondersteunende effect ervan werd eerder aangetoond in laboratoriumstudies, maar nog niet eerder in praktijksituaties.

Door stukadoors realistische werkzaamheden te laten uitvoeren onderzocht TNO de effectiviteit van het gebruik van dit technologische hulpmiddel.

Tijdens de testdagen in de praktijkhal van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven in Veenendaal, hebben elf stukadoors een muurtje en een plafond gestuct: één keer met en één keer zonder een exoskelet.

De taken die geobserveerd werden, betroffen het aanbrengen van het gips, afreien en messen bij de muur en het plafond. Tijdens het stucen werd de spieractiviteit tijdens de hele klus per taak gemeten.

De metingen wezen uit dat de spieren die bijdragen aan het heffen van de arm het meeste baat hebben bij ondersteuning door het exoskelet. De hoogste spieractiviteit werd zonder exoskelet gemeten tijdens het messen van het plafond.

Bij het messen met ondersteuning van een exoskelet nam de spieractiviteit bij de onderzochte schouder- en armspieren af, met respectievelijk 30 tot 38%. Ook tijdens de overige activiteiten werden reducties in spieractiviteit aangetoond. Voor geen van de spieren en activiteiten had het exoskelet een negatief effect op spieractiviteit.

Michiel de Looze, onderzoeksleider van TNO: “Graag zouden we in de toekomst een uitgebreider vervolgonderzoek doen zodat we het effect op vermoeidheid, productiviteit en gezondheidseffecten over een langere periode kunnen monitoren.”

Ook Rob van Groningen, Algemeen Directeur Knauf ziet kansen voor verder onderzoek: “Verder onderzoek moet uitwijzen bij welke handelingen optimale ondersteuning is te bieden en hoe het exoskelet is toe te passen in de dagelijkse praktijk van de stukadoor. Om zo bij te dragen aan de duurzame inzetbaarheid van stukadoors, een van onze belangrijkste doelgroepen.”


Video: