Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Onderzoek & Wetenschap 26/05/2020 15:09:13

Wat gebeurt wanneer zeventig teams van onderzoekers dezelfde gegevens analyseren? Studie toont aan dat bevindingen van hersenonderzoek variabel kunnen zijn als gevolg van verschil in keuzes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Elektromagnetische interferentie in medische hulpmiddelen aangepakt

Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

Siemens Healthineers lanceert snelle COVID-19 Antigeen test

Biosensor voor continue monitoring door middel van moleculaire look-alike

Medicijnen sneller beschikbaar met innovatieve technologie

Acceleratieprogramma voor medische healthtech succesvol gestart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een wetenschappelijk proces omvat vele aspecten, zoals theorieën ontwikkelen, hypothesen creëren, gegevens verzamelen en gegevens analyseren. Elk van deze aspecten kan de uiteindelijke conclusies beïnvloeden, maar in welke mate?

Bijvoorbeeld, zullen verschillende onderzoekers verschillende conclusies trekken op basis van dezelfde gegevens en hypothesen? De analyse van (neurowetenschappelijke) data bestaat immers vaak uit een lange reeks van stappen. Een grote studie, waaraan zes cognitieve neurowetenschappers van de UGent meewerkten, toont aan dat dezelfde gegevens kunnen leiden tot verschillende uitkomsten.

De teams kregen maximaal drie maanden de tijd om de gegevens te analyseren, waarna ze de eindresultaten moesten rapporteren, alsook gedetailleerde informatie over de manier waarop ze de gegevens en tussentijdse statistische resultaten hadden geanalyseerd.

Het aantal teams dat statistisch significante resultaten rapporteerde, varieerde substantieel. Voor vijf van de negen hypothesen was er een substantiële onenigheid, met 20 tot 40% van de teams die een significant resultaat rapporteren. De overige vier hypothesen vertoonden meer consistentie.

Opvallend is dat de tussentijdse bekomen “ongecorrigeerde” hersenactivatiepatronen meer vergelijkbaar waren dan de uiteindelijke resultaten. Met andere woorden, zelfs zeer gelijkaardige tussentijdse resultaten leken te leiden tot verschillende uitkomsten over de verschillende teams.

Er werden enkele aspecten geïdentificeerd in de analyseprocedures die duidelijk tot systematisch meer of minder positieve resultaten leken te leiden (zoals het gebruikte softwarepakket en de manier waarop de data werden voorbereid).

De resultaten van deze studie laten voor het eerst zien dat er grote verschillen kunnen zijn wanneer dezelfde complexe neuroimaging gegevens wordt geanalyseerd met verschillende procedures. Dit is belangrijk voor de leden van de neuroimaging onderzoeksgemeenschap, evenals voor elk ander gebied met complexe analyseprocedures.

Tegelijkertijd bleken de onderliggende bekomen hersenactievatiepatronen relatief consistent tussen groepen; ook leidden meta-analyses over de datasets tot meer convergente resultaten. Deze bevindingen suggereren dus ook manieren om hedendaags hersenonderzoek verder te verbeteren.

Het onderzoek benadrukt ook het belang van transparantie en het delen van gegevens en code. Alle analyses in dit project zijn dan ook volledig reproduceerbaar, met openlijk beschikbare computercode en gegevens.

De huidige studie toonde aan dat deze complexe processen snel kunnen leiden tot een variabiliteit in uitkomsten. Het is dan ook belangrijk om deze variabiliteit beter te begrijpen om te weten hoe ze aan te pakken. << (Guy Leysen) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering.

Disruptieve e-motortechnologie - artikel

Mirmex Motor nv uit Mont-Saint-Guibert bij Louvain-la-Neuve ontwerpt, bouwt en verhandelt kleine elektromotoren, zo groot als een batterij of sigaar, met diameters van 8 tot 60 mm.

Cargill bouwt eerste fabriek voor winning biodiesel

De nieuwe fabriek zal deel uitmaken van de bestaande vestiging in Gent, die zaden perst en ook Bioro biodiesel destilleert. Cargill investeert 127 miljoen euro in dit nieuwe project.

Colt Technology Services en KevlinX bundelen krachten

De eerste locatie die met het Colt IQ Network wordt verbonden is de grootschalige Data Centre Campus van KevlinX in Brussel, waarvan de livegang gepland staat voor eind 2021.

Altair heeft M-Base overgenomen

Altair, de leverancier van software voor productontwerp, high-performance computing (HPC) en data-analyses, neemt M-Base Engineering + Software GmbH over.

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Radar is de betere ultrasoon

VEGA heeft haar niveausensoren portfolio aangevuld met een nieuwe serie radarinstrumenten voor standaard meetapplicaties en prijsgevoelige toepassingen.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners