Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Onderzoek & Wetenschap 26/05/2020 15:09:13

Wat gebeurt wanneer zeventig teams van onderzoekers dezelfde gegevens analyseren? Studie toont aan dat bevindingen van hersenonderzoek variabel kunnen zijn als gevolg van verschil in keuzes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Smartphone wordt contactloze gezondheidstracker

Bio-inkten sleutel voor 3D-printen menselijk weefsel

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een wetenschappelijk proces omvat vele aspecten, zoals theorieën ontwikkelen, hypothesen creëren, gegevens verzamelen en gegevens analyseren. Elk van deze aspecten kan de uiteindelijke conclusies beïnvloeden, maar in welke mate?

Bijvoorbeeld, zullen verschillende onderzoekers verschillende conclusies trekken op basis van dezelfde gegevens en hypothesen? De analyse van (neurowetenschappelijke) data bestaat immers vaak uit een lange reeks van stappen. Een grote studie, waaraan zes cognitieve neurowetenschappers van de UGent meewerkten, toont aan dat dezelfde gegevens kunnen leiden tot verschillende uitkomsten.

De teams kregen maximaal drie maanden de tijd om de gegevens te analyseren, waarna ze de eindresultaten moesten rapporteren, alsook gedetailleerde informatie over de manier waarop ze de gegevens en tussentijdse statistische resultaten hadden geanalyseerd.

Het aantal teams dat statistisch significante resultaten rapporteerde, varieerde substantieel. Voor vijf van de negen hypothesen was er een substantiële onenigheid, met 20 tot 40% van de teams die een significant resultaat rapporteren. De overige vier hypothesen vertoonden meer consistentie.

Opvallend is dat de tussentijdse bekomen “ongecorrigeerde” hersenactivatiepatronen meer vergelijkbaar waren dan de uiteindelijke resultaten. Met andere woorden, zelfs zeer gelijkaardige tussentijdse resultaten leken te leiden tot verschillende uitkomsten over de verschillende teams.

Er werden enkele aspecten geïdentificeerd in de analyseprocedures die duidelijk tot systematisch meer of minder positieve resultaten leken te leiden (zoals het gebruikte softwarepakket en de manier waarop de data werden voorbereid).

De resultaten van deze studie laten voor het eerst zien dat er grote verschillen kunnen zijn wanneer dezelfde complexe neuroimaging gegevens wordt geanalyseerd met verschillende procedures. Dit is belangrijk voor de leden van de neuroimaging onderzoeksgemeenschap, evenals voor elk ander gebied met complexe analyseprocedures.

Tegelijkertijd bleken de onderliggende bekomen hersenactievatiepatronen relatief consistent tussen groepen; ook leidden meta-analyses over de datasets tot meer convergente resultaten. Deze bevindingen suggereren dus ook manieren om hedendaags hersenonderzoek verder te verbeteren.

Het onderzoek benadrukt ook het belang van transparantie en het delen van gegevens en code. Alle analyses in dit project zijn dan ook volledig reproduceerbaar, met openlijk beschikbare computercode en gegevens.

De huidige studie toonde aan dat deze complexe processen snel kunnen leiden tot een variabiliteit in uitkomsten. Het is dan ook belangrijk om deze variabiliteit beter te begrijpen om te weten hoe ze aan te pakken. << (Guy Leysen) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners