Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Onderzoek & Wetenschap 26/05/2020 15:09:13

Wat gebeurt wanneer zeventig teams van onderzoekers dezelfde gegevens analyseren? Studie toont aan dat bevindingen van hersenonderzoek variabel kunnen zijn als gevolg van verschil in keuzes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Nieuwe test met organ-on-chip bepaalt hartschade COVID-19

Behandelsucces ‘oefenen’ op digitale lichaamskopie

Europese primeur: UZ Leuven implanteert nieuwe draadloze minipacemaker

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

(23/6) Colruyt Group ontwikkelt unieke Vertical Farm

(23/6) VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een wetenschappelijk proces omvat vele aspecten, zoals theorieën ontwikkelen, hypothesen creëren, gegevens verzamelen en gegevens analyseren. Elk van deze aspecten kan de uiteindelijke conclusies beïnvloeden, maar in welke mate?

Bijvoorbeeld, zullen verschillende onderzoekers verschillende conclusies trekken op basis van dezelfde gegevens en hypothesen? De analyse van (neurowetenschappelijke) data bestaat immers vaak uit een lange reeks van stappen. Een grote studie, waaraan zes cognitieve neurowetenschappers van de UGent meewerkten, toont aan dat dezelfde gegevens kunnen leiden tot verschillende uitkomsten.

De teams kregen maximaal drie maanden de tijd om de gegevens te analyseren, waarna ze de eindresultaten moesten rapporteren, alsook gedetailleerde informatie over de manier waarop ze de gegevens en tussentijdse statistische resultaten hadden geanalyseerd.

Het aantal teams dat statistisch significante resultaten rapporteerde, varieerde substantieel. Voor vijf van de negen hypothesen was er een substantiële onenigheid, met 20 tot 40% van de teams die een significant resultaat rapporteren. De overige vier hypothesen vertoonden meer consistentie.

Opvallend is dat de tussentijdse bekomen “ongecorrigeerde” hersenactivatiepatronen meer vergelijkbaar waren dan de uiteindelijke resultaten. Met andere woorden, zelfs zeer gelijkaardige tussentijdse resultaten leken te leiden tot verschillende uitkomsten over de verschillende teams.

Er werden enkele aspecten geïdentificeerd in de analyseprocedures die duidelijk tot systematisch meer of minder positieve resultaten leken te leiden (zoals het gebruikte softwarepakket en de manier waarop de data werden voorbereid).

De resultaten van deze studie laten voor het eerst zien dat er grote verschillen kunnen zijn wanneer dezelfde complexe neuroimaging gegevens wordt geanalyseerd met verschillende procedures. Dit is belangrijk voor de leden van de neuroimaging onderzoeksgemeenschap, evenals voor elk ander gebied met complexe analyseprocedures.

Tegelijkertijd bleken de onderliggende bekomen hersenactievatiepatronen relatief consistent tussen groepen; ook leidden meta-analyses over de datasets tot meer convergente resultaten. Deze bevindingen suggereren dus ook manieren om hedendaags hersenonderzoek verder te verbeteren.

Het onderzoek benadrukt ook het belang van transparantie en het delen van gegevens en code. Alle analyses in dit project zijn dan ook volledig reproduceerbaar, met openlijk beschikbare computercode en gegevens.

De huidige studie toonde aan dat deze complexe processen snel kunnen leiden tot een variabiliteit in uitkomsten. Het is dan ook belangrijk om deze variabiliteit beter te begrijpen om te weten hoe ze aan te pakken. << (Guy Leysen) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Ingenieursbureau Betic onder dak bij VK Architects & Engineers

VK Architects & Engineers heeft onlangs het Luxemburgse ingenieursbureau Betic overgenomen. Hiermee krijgen hun internationale groeiambities steeds meer vorm.

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Het Vlaams-Nederlandse Interregproject SUNOVATE ontwikkelt en integreert infrarood-licht regulerende, gepigmenteerde polymeerfolies in zonnepanelen en ramen.

Kunstmatige huid laat robots zweten

TU Eindhoven ontwikkelt een coating die actief en herhaaldelijk stoffen kan afgeven en opnemen onder invloed van radiogolven, voor onder meer genezen van wonden, robots en Virtual Reality.

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

Covestro CEO Markus Steilemann (50) is de nieuwe voorzitter van PlasticsEurope, de vereniging van kunststofproducenten in Europa. Hij volgt Javier Constante van Dow Chemical op.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners