Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Onderzoek & Wetenschap 26/05/2020 15:09:13

Wat gebeurt wanneer zeventig teams van onderzoekers dezelfde gegevens analyseren? Studie toont aan dat bevindingen van hersenonderzoek variabel kunnen zijn als gevolg van verschil in keuzes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een wetenschappelijk proces omvat vele aspecten, zoals theorieën ontwikkelen, hypothesen creëren, gegevens verzamelen en gegevens analyseren. Elk van deze aspecten kan de uiteindelijke conclusies beïnvloeden, maar in welke mate?

Bijvoorbeeld, zullen verschillende onderzoekers verschillende conclusies trekken op basis van dezelfde gegevens en hypothesen? De analyse van (neurowetenschappelijke) data bestaat immers vaak uit een lange reeks van stappen. Een grote studie, waaraan zes cognitieve neurowetenschappers van de UGent meewerkten, toont aan dat dezelfde gegevens kunnen leiden tot verschillende uitkomsten.

De teams kregen maximaal drie maanden de tijd om de gegevens te analyseren, waarna ze de eindresultaten moesten rapporteren, alsook gedetailleerde informatie over de manier waarop ze de gegevens en tussentijdse statistische resultaten hadden geanalyseerd.

Het aantal teams dat statistisch significante resultaten rapporteerde, varieerde substantieel. Voor vijf van de negen hypothesen was er een substantiële onenigheid, met 20 tot 40% van de teams die een significant resultaat rapporteren. De overige vier hypothesen vertoonden meer consistentie.

Opvallend is dat de tussentijdse bekomen “ongecorrigeerde” hersenactivatiepatronen meer vergelijkbaar waren dan de uiteindelijke resultaten. Met andere woorden, zelfs zeer gelijkaardige tussentijdse resultaten leken te leiden tot verschillende uitkomsten over de verschillende teams.

Er werden enkele aspecten geïdentificeerd in de analyseprocedures die duidelijk tot systematisch meer of minder positieve resultaten leken te leiden (zoals het gebruikte softwarepakket en de manier waarop de data werden voorbereid).

De resultaten van deze studie laten voor het eerst zien dat er grote verschillen kunnen zijn wanneer dezelfde complexe neuroimaging gegevens wordt geanalyseerd met verschillende procedures. Dit is belangrijk voor de leden van de neuroimaging onderzoeksgemeenschap, evenals voor elk ander gebied met complexe analyseprocedures.

Tegelijkertijd bleken de onderliggende bekomen hersenactievatiepatronen relatief consistent tussen groepen; ook leidden meta-analyses over de datasets tot meer convergente resultaten. Deze bevindingen suggereren dus ook manieren om hedendaags hersenonderzoek verder te verbeteren.

Het onderzoek benadrukt ook het belang van transparantie en het delen van gegevens en code. Alle analyses in dit project zijn dan ook volledig reproduceerbaar, met openlijk beschikbare computercode en gegevens.

De huidige studie toonde aan dat deze complexe processen snel kunnen leiden tot een variabiliteit in uitkomsten. Het is dan ook belangrijk om deze variabiliteit beter te begrijpen om te weten hoe ze aan te pakken. << (Guy Leysen) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners