Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Onderzoek & Wetenschap 27/05/2020 11:13:35

De vraag naar elektrochemische energie­opslag­techno­logieën neemt snel toe. Er is niet alleen veel meer vraag, maar er wordt ook gezocht naar meer duurzame manieren van energie-opslag.

Lees hieronder verder   
Verwant

Revolutie aan de “rand” van het elektriciteitsnet

Dirk Van Evercooren wordt nieuwe algemeen directeur ODE Vlaanderen

De Blauwe Cluster stelt Marc Nuytemans aan als nieuwe CEO

Energik zoekt Energy Manager of the year 2020

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers Kudakwashe Chayambuka en Grietus Mulder van VITO/EnergyVille publiceerden reeds in april 2018 het veel gedownloade artikel in Advanced Energy Materials met de titel ‘Sodium-ion battery materials and electrochemical properties reviewed’.

In dat artikel werd al een overzicht gegeven van de evolutie van de natrium-ion batterijen, een nieuwe klasse van batterijen die een antwoord zou kunnen bieden op een toekomst waarin lithium en kobalt (nodig voor productie van batterijen) schaars zal zijn.

Op dit moment wordt vooral gewerkt met lithium-ionbatterijen (LIB’s), maar het is niet alleen de vraag of die in de toekomst aan de overweldigende behoefte zullen kunnen voldoen, maar ook of we kunnen blijven rekenen op delfstoffen die we niet uit de eigen bodem kunnen halen maar in instabiele regio’s moeten delven.

Sodium-ion batteries (SIB's of natrium-ion batterijen) zijn een nieuwe klasse van batterijen met vergelijkbare prestatiekenmerken als LIB's. Omdat ze samengesteld zijn uit veel voorkomende elementen, is het mogelijk om er goedkopere en duurzame batterijmodules mee te assembleren.

Het is een nieuwe technologie, maar onderzoekers hebben er de afgelopen jaren intensief op ingezet waardoor de leercurve in de SIB-technologie er fenomenaal op vooruit is gegaan.

In het overzicht worden innovatieve strategieën gebruikt in de SIB-materiaalontwikkeling en worden de elektrochemische eigenschappen van anode-, kathode- en elektrolytcombinaties toegelicht. Ze tonen aantrekkelijke prestatiekenmerken aan, gebaseerd op een vergelijking van gravimetrische en volumetrische energiedichtheden met state-of-the-art LIB’s.

Bovendien worden de mogelijkheden en uitdagingen voor de commercialisering op basis van de trendanalyse van de octrooidata in het onderzoek meegenomen. Met de uitgebreide industriële aanpassingen die worden verwacht, zien de commerciële vooruitzichten van SIB's er veelbelovend uit.

Het is dan ook voorspelbaar dat deze technologie een belangrijke rol zal gaan spelen in batterijtoepassingen. << (Guy Leysen) (foto: By Jang-Yeon Hwang, Seung-Taek Myung, Yang-Kook Sun, CC BY 3.0)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners