Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Onderzoek & Wetenschap 27/05/2020 11:13:35

De vraag naar elektrochemische energie­opslag­techno­logieën neemt snel toe. Er is niet alleen veel meer vraag, maar er wordt ook gezocht naar meer duurzame manieren van energie-opslag.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers Kudakwashe Chayambuka en Grietus Mulder van VITO/EnergyVille publiceerden reeds in april 2018 het veel gedownloade artikel in Advanced Energy Materials met de titel ‘Sodium-ion battery materials and electrochemical properties reviewed’.

In dat artikel werd al een overzicht gegeven van de evolutie van de natrium-ion batterijen, een nieuwe klasse van batterijen die een antwoord zou kunnen bieden op een toekomst waarin lithium en kobalt (nodig voor productie van batterijen) schaars zal zijn.

Op dit moment wordt vooral gewerkt met lithium-ionbatterijen (LIB’s), maar het is niet alleen de vraag of die in de toekomst aan de overweldigende behoefte zullen kunnen voldoen, maar ook of we kunnen blijven rekenen op delfstoffen die we niet uit de eigen bodem kunnen halen maar in instabiele regio’s moeten delven.

Sodium-ion batteries (SIB's of natrium-ion batterijen) zijn een nieuwe klasse van batterijen met vergelijkbare prestatiekenmerken als LIB's. Omdat ze samengesteld zijn uit veel voorkomende elementen, is het mogelijk om er goedkopere en duurzame batterijmodules mee te assembleren.

Het is een nieuwe technologie, maar onderzoekers hebben er de afgelopen jaren intensief op ingezet waardoor de leercurve in de SIB-technologie er fenomenaal op vooruit is gegaan.

In het overzicht worden innovatieve strategieën gebruikt in de SIB-materiaalontwikkeling en worden de elektrochemische eigenschappen van anode-, kathode- en elektrolytcombinaties toegelicht. Ze tonen aantrekkelijke prestatiekenmerken aan, gebaseerd op een vergelijking van gravimetrische en volumetrische energiedichtheden met state-of-the-art LIB’s.

Bovendien worden de mogelijkheden en uitdagingen voor de commercialisering op basis van de trendanalyse van de octrooidata in het onderzoek meegenomen. Met de uitgebreide industriële aanpassingen die worden verwacht, zien de commerciële vooruitzichten van SIB's er veelbelovend uit.

Het is dan ook voorspelbaar dat deze technologie een belangrijke rol zal gaan spelen in batterijtoepassingen. << (Guy Leysen) (foto: By Jang-Yeon Hwang, Seung-Taek Myung, Yang-Kook Sun, CC BY 3.0)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners