LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

Onderzoek & Wetenschap 2/06/2020 14:15:26

In deze nieuwe faciliteit zal onderzoek gedaan worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde, zoals gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Structurele schakelaars als middel tegen COVID-19

AI-technieken om biomedische data te ontsluiten

Mondmaskers met virusdodende coating gelanceerd

Robots tegen virussen en bacteriën

Oprichting van nieuwe VUB spin-off ABSCINT

Massaspectrometrie als alternatieve COVID-19-test

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland en een van de grootste faciliteiten in Europa.

Er zijn wereldwijd maar beperkt betaalbare, non-profit locaties waar productontwikkeling van de nieuwste generatie regeneratieve medische behandelingen wordt gestimuleerd en gefaciliteerd.

Onderzoekers lopen vaak vast wanneer zij hun medische ontdekking van het laboratorium naar de kliniek willen brengen. De NECSTGEN-faciliteit is nodig om doorbraken te kunnen testen, op te schalen en sneller toepasbaar te maken voor patiënten.

Het gaat hierbij om een publiek-private samenwerking: onderzoekers en start-ups uit heel Europa en daarbuiten kunnen straks terecht in Leiden om zo toepassing van deze therapieën te versnellen.

Voor de bouw van het NECSTGEN is financiering deels toegezegd, daarnaast is het LUMC in gesprek met partijen voor additionele financiering.

“Nu nog worden patiënten met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes, jarenlang behandeld," aldus Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskunde van het LUMC. "Dat is intensief voor de patiënt en kostbaar voor de maatschappij.

"Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer: dan genees je patiënten met hun eigen cellen, met gentherapie of weefselmanipulatie. Bijvoorbeeld met op afroep gekweekte, insuline producerende cellen om diabetes tegen te gaan, speciaal gemaakt voor jouw lichaam.”

Honderdduizenden chronisch zieke mensen hebben baat bij dergelijke doorbraken. Ook brengt het de sterk stijgende zorgkosten terug, als patiënten in de toekomst zijn te genezen na een eenmalige behandeling.

Het NECSTGEN past in de samenwerking met het Canadese Center for Commercialisation of Regenerative Medicine, dat in Toronto een vergelijkbare faciliteit heeft gerealiseerd.

Ook draagt NECSTGEN bij aan RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders), een publiek-private samenwerking van Nederlandse en Vlaamse partners. Eind 2021 wordt NECSTGEN geopend voor onderzoekers en startups. << (Lydia Heida) (foto: LUMC)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners