LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

Onderzoek & Wetenschap 2/06/2020 14:15:26

In deze nieuwe faciliteit zal onderzoek gedaan worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde, zoals gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Nieuwe test met organ-on-chip bepaalt hartschade COVID-19

Behandelsucces ‘oefenen’ op digitale lichaamskopie

Europese primeur: UZ Leuven implanteert nieuwe draadloze minipacemaker

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland en een van de grootste faciliteiten in Europa.

Er zijn wereldwijd maar beperkt betaalbare, non-profit locaties waar productontwikkeling van de nieuwste generatie regeneratieve medische behandelingen wordt gestimuleerd en gefaciliteerd.

Onderzoekers lopen vaak vast wanneer zij hun medische ontdekking van het laboratorium naar de kliniek willen brengen. De NECSTGEN-faciliteit is nodig om doorbraken te kunnen testen, op te schalen en sneller toepasbaar te maken voor patiënten.

Het gaat hierbij om een publiek-private samenwerking: onderzoekers en start-ups uit heel Europa en daarbuiten kunnen straks terecht in Leiden om zo toepassing van deze therapieën te versnellen.

Voor de bouw van het NECSTGEN is financiering deels toegezegd, daarnaast is het LUMC in gesprek met partijen voor additionele financiering.

“Nu nog worden patiënten met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes, jarenlang behandeld," aldus Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskunde van het LUMC. "Dat is intensief voor de patiënt en kostbaar voor de maatschappij.

"Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer: dan genees je patiënten met hun eigen cellen, met gentherapie of weefselmanipulatie. Bijvoorbeeld met op afroep gekweekte, insuline producerende cellen om diabetes tegen te gaan, speciaal gemaakt voor jouw lichaam.”

Honderdduizenden chronisch zieke mensen hebben baat bij dergelijke doorbraken. Ook brengt het de sterk stijgende zorgkosten terug, als patiënten in de toekomst zijn te genezen na een eenmalige behandeling.

Het NECSTGEN past in de samenwerking met het Canadese Center for Commercialisation of Regenerative Medicine, dat in Toronto een vergelijkbare faciliteit heeft gerealiseerd.

Ook draagt NECSTGEN bij aan RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders), een publiek-private samenwerking van Nederlandse en Vlaamse partners. Eind 2021 wordt NECSTGEN geopend voor onderzoekers en startups. << (Lydia Heida) (foto: LUMC)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners