Kostenefficiënte en duurzame reiniging van PFAS-houdende grond

DEME Environmental en advies- en ingenieursbureau Tauw brengen gezamenlijk een kostenefficiënte en duurzame reinigings­mogelijkheid voor PFAS-houdende grond op de markt.

Trefwoorden: #bouwstof, #DEME, #fractiescheiding, #GenX, #granulaat, #grond, #ingenieursbureau, #Milieutechniek de Vries & van de Wiel, #PFAS, #reiniging, #slib, #Tauw, #waswater, #zandig, #zuiveren

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij de samenwerking kunnen beide bodem­veront­reinigings­specialisten klanten een totaaloplossing aanbieden op het gebied van PFAS reiniging van zandige grond en granulaat-bouwstoffen.

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze stoffen kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Bekende voorbeelden van PFAS zijn perfluoroctaanzuur, fluoroctaansulfonzuur en GenX-stoffen.

Milieutechniek de Vries & van de Wiel, een onderdeel van DEME Environmental, ontwikkelde een ‘soilwashing’ proces waarmee PFAS-houdende grond wordt gereinigd.

Het is een hybride variant van het natte extractieve reinigingsproces, dat zich, naast de fractiescheiding, vooral richt op het zuiveren van het waswater. Zowel op laboratoriumschaal als fullscale worden reinigingsrendementen van meer dan 95% behaald.

Half mei verruimde Rijkswaterstaat Bodem in Nederland de mogelijkheden voor het aanvragen van een verklaring van niet-reinigbaarheid voor partijen met PFAS verontreinigde grond.

Hierdoor kunnen partijen PFAS-houdende zandige grond met een afslibbaar deel van minder dan 40% worden gestort, wanneer de gehalten aan PFAS hoger liggen dan 20 maal de tijdelijke normstelling.

Echter, het storten van PFAS-houdende grond is duur in Nederland door de stortheffing en zeker niet duurzaam of circulair. Gestorte grond is “afval”, terwijl gereinigde grond een tweede leven krijgt. Ook worden kostbare primaire grondstoffen door hergebruik van gereinigde grond uitgespaard.

Met het ‘DEME Hybrid Soilwashing Process’, is het mogelijk PFAS houdende grond op een duurzame manier te reinigen en de hoeveelheid te storten materiaal met minimaal 60% te verminderen.

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft vastgesteld dat er ruim 4000 PFAS’en bestaan, maar mogelijk zijn het er meer. Ook is binnen de wetenschap nog onduidelijkheid over welke stoffen precies PFAS zijn en welke niet.