Corona-technologie bij Flanders Make (+fotoreportage)

Economie 9/06/2020 9:59:58

Eind vorige week demonstreerde Flanders Make tien technologieën voor de medische en de bedrijfswereld, waarmee het inspeelde op verschillende Covid19-uitdagingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Team Flanders Make-KUL wint Kuka Innovation Award 2021

Lascobots: gebruiksvriendelijkheid maakt het verschil - artikel

Thor Park krijgt gebouw van 16 miljoen euro voor slimme maakbedrijven

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Bosch Rexroth ontwerpt hydraulische lineaire aandrijvingen compleet opnieuw

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Die tien innovaties betroffen uiteraard medische oplossingen, zoals de stethoscoop voor longonderzoek op afstand. Testen hiermee lopen nu in de intensieve zorgomgeving in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met een installatie voor 20 patiënten.

Maar ook het beademingstoestel, dat gebruik maakt van ruitenwissermotoren van DAF Trucks en met o.a. de VUB werd ontwikkeld. “We zijn nu met twee bedrijven in overleg met het oog op certificatie”, zei Mark Runacres van de VUB. Zonder Flanders Make was een opschaling naar industriële productie onmogelijk geweest.”

Bij Audi zijn er ondertussen een 50-tal gebouwd. Een eerste versie gebruikte klassieke Ambu bags die typisch gebruikt worden in ambulances en manueel worden ingedrukt. “Die halen maar 600.000 cycli. Bij permanent gebruik is dat slechts twee weken beademen van een Covid-patiënt, bijvoorbeeld. We ontwikkelden nu een siliconen balg die robuuster is.”

Verder een revalidatie exoskelet (MIRAD), een assistieve exoskelet voor mensen op de werkvloer (EXO4Work). Maar ook cobots die medicatiepaketten samenstellen (kitting) en die ook kunnen verdelen in ziekenhuizen. Er was ook een systeem voor de visuele kwaliteitscontrole van pillen op de lopende band.

Veel aandacht ook voor technologie die de heropstart van het bedrijfsleven moet begeleiden. Zoals het social distancing alarm. Dat is op technologie gebaseerd die het onderzoekscentrum gebruikt in zijn ontwikkelingen voor AGVs (autonome vorkheftrucks) en zelfrijdende voertuigen. Ze bouwt op een UWB-chip met radio.

Aanvankelijk waren deze toestellen ‘gepaired’. Twee toestellen konden elkaar waarnemen om, wanneer ze dichter dan anderhalve meter in elkaars buurt kwamen, alarm te slaan. Sinds midden mei kan het ook met meer toestellen. Het alarm werd al uitgebreid getest door een groep van 80 operatoren bij weefmachinebouwer Picanol.

Sinds kort zijn ook 250 bedrijven in meerdere sectoren van de industrie ermee aan de slag, i.s.m. het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL). De eerste duizend toestellen zijn in eigen beheer gemaakt. De verdere commercialisering ervan is de volgende stap.

Of het ding werkt? Tijdens het bezoek werd de proef op de som genomen. Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke mocht met drie anderen het social distancing alarm om de hals dragen. Anderhalve meter blijkt toch verder dan je denkt. Het aantal bieps was niet te tellen ...

Naast een social distancing camerasysteem voor grotere (publieke) ruimtes, een temperatuur screeningsysteem, camera en communicatietechnologie om operatoren vanop afstand te ondersteunen bij hun taken en cobots die op de werkplek samenwerken met operatoren, waren er ook systemen die ergonomisch werken bij de montage van onderdelen kunnen ondersteunen.

Zoals het Ergo Eye Hand-systeem Sophia dat aan virtuele skelettracking doet. Maar ook augmented reality brillen die kunnen bijdragen tot het foutloos picken van onderdelen, medicatie, ...

“Tijdens de Covid-crisis zagen we dat veel kennis en technologieën die Flanders Make al geruime tijd toepast in voertuigen en machines ook in de medische sector nuttig zijn. Door ze creatief in te zetten en ook samen te werken met medische specialisten hebben we zeer snel productontwikkelingen kunnen realiseren”, zei CEO Dirk Torfs.
 
Zijn technologische expertise bundelt Flanders Make in nauwe samenwerking met de Vlaamse universiteiten, FabLabs en leidende bedrijven in Vlaanderen. Het gaat om collaboratieve innovatie met een focus op Industrie 4.0 en de digitale transformatie. << (Luc De Smet) (foto's: Luc De Smet)

Fotoreportage
(klik op de foto voor een grotere weergave)

(links) virtuele stethoscoop, (rechts) Mark Runacres, VUB

(links) revalidatie exoskelet (MIRAD), (rechts) Ergonomic Analysis Tool

Dirk Torfs (links) en Wouter Beke demonstreren social distancing

(links) Augmented Reality picking - (rechts) Kuka-cobot met Robotiq-grijper

Ordercreator

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners