Corona-technologie bij Flanders Make (+fotoreportage)

Economie 9/06/2020 9:59:58

Eind vorige week demonstreerde Flanders Make tien technologieën voor de medische en de bedrijfswereld, waarmee het inspeelde op verschillende Covid19-uitdagingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Uniflex HM 220 / HM 225 staan synoniem voor kwaliteit en rentabiliteit

Spohn & Burkhardt introduceert HS2 en HS0 joysticks

Vertical Aerospace ontwikkelt nieuw eVTOL-vliegtuig

AX en KX behuizingen klaar voor Industrie 4.0

Corona-technologie bij Flanders Make (+fotoreportage)

Groupe PSA en Punch Powertrain richten tweede joint venture op

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Die tien innovaties betroffen uiteraard medische oplossingen, zoals de stethoscoop voor longonderzoek op afstand. Testen hiermee lopen nu in de intensieve zorgomgeving in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met een installatie voor 20 patiënten.

Maar ook het beademingstoestel, dat gebruik maakt van ruitenwissermotoren van DAF Trucks en met o.a. de VUB werd ontwikkeld. “We zijn nu met twee bedrijven in overleg met het oog op certificatie”, zei Mark Runacres van de VUB. Zonder Flanders Make was een opschaling naar industriële productie onmogelijk geweest.”

Bij Audi zijn er ondertussen een 50-tal gebouwd. Een eerste versie gebruikte klassieke Ambu bags die typisch gebruikt worden in ambulances en manueel worden ingedrukt. “Die halen maar 600.000 cycli. Bij permanent gebruik is dat slechts twee weken beademen van een Covid-patiënt, bijvoorbeeld. We ontwikkelden nu een siliconen balg die robuuster is.”

Verder een revalidatie exoskelet (MIRAD), een assistieve exoskelet voor mensen op de werkvloer (EXO4Work). Maar ook cobots die medicatiepaketten samenstellen (kitting) en die ook kunnen verdelen in ziekenhuizen. Er was ook een systeem voor de visuele kwaliteitscontrole van pillen op de lopende band.

Veel aandacht ook voor technologie die de heropstart van het bedrijfsleven moet begeleiden. Zoals het social distancing alarm. Dat is op technologie gebaseerd die het onderzoekscentrum gebruikt in zijn ontwikkelingen voor AGVs (autonome vorkheftrucks) en zelfrijdende voertuigen. Ze bouwt op een UWB-chip met radio.

Aanvankelijk waren deze toestellen ‘gepaired’. Twee toestellen konden elkaar waarnemen om, wanneer ze dichter dan anderhalve meter in elkaars buurt kwamen, alarm te slaan. Sinds midden mei kan het ook met meer toestellen. Het alarm werd al uitgebreid getest door een groep van 80 operatoren bij weefmachinebouwer Picanol.

Sinds kort zijn ook 250 bedrijven in meerdere sectoren van de industrie ermee aan de slag, i.s.m. het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL). De eerste duizend toestellen zijn in eigen beheer gemaakt. De verdere commercialisering ervan is de volgende stap.

Of het ding werkt? Tijdens het bezoek werd de proef op de som genomen. Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke mocht met drie anderen het social distancing alarm om de hals dragen. Anderhalve meter blijkt toch verder dan je denkt. Het aantal bieps was niet te tellen ...

Naast een social distancing camerasysteem voor grotere (publieke) ruimtes, een temperatuur screeningsysteem, camera en communicatietechnologie om operatoren vanop afstand te ondersteunen bij hun taken en cobots die op de werkplek samenwerken met operatoren, waren er ook systemen die ergonomisch werken bij de montage van onderdelen kunnen ondersteunen.

Zoals het Ergo Eye Hand-systeem Sophia dat aan virtuele skelettracking doet. Maar ook augmented reality brillen die kunnen bijdragen tot het foutloos picken van onderdelen, medicatie, ...

“Tijdens de Covid-crisis zagen we dat veel kennis en technologieën die Flanders Make al geruime tijd toepast in voertuigen en machines ook in de medische sector nuttig zijn. Door ze creatief in te zetten en ook samen te werken met medische specialisten hebben we zeer snel productontwikkelingen kunnen realiseren”, zei CEO Dirk Torfs.
 
Zijn technologische expertise bundelt Flanders Make in nauwe samenwerking met de Vlaamse universiteiten, FabLabs en leidende bedrijven in Vlaanderen. Het gaat om collaboratieve innovatie met een focus op Industrie 4.0 en de digitale transformatie. << (Luc De Smet) (foto's: Luc De Smet)

Fotoreportage
(klik op de foto voor een grotere weergave)

(links) virtuele stethoscoop, (rechts) Mark Runacres, VUB

(links) revalidatie exoskelet (MIRAD), (rechts) Ergonomic Analysis Tool

Dirk Torfs (links) en Wouter Beke demonstreren social distancing

(links) Augmented Reality picking - (rechts) Kuka-cobot met Robotiq-grijper

Ordercreator

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners