Corona-technologie bij Flanders Make (+fotoreportage)

Economie 9/06/2020 9:59:58

Eind vorige week demonstreerde Flanders Make tien technologieën voor de medische en de bedrijfswereld, waarmee het inspeelde op verschillende Covid19-uitdagingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

Praktijkcase: WEG maakte baggerschip efficiënter en groener

6,5 miljoen euro Europese steun voor ontwikkeling ergonomische robots

Lasea heeft Optec overgenomen

Uniflex HM 220 / HM 225 staan synoniem voor kwaliteit en rentabiliteit

Spohn & Burkhardt introduceert HS2 en HS0 joysticks

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Die tien innovaties betroffen uiteraard medische oplossingen, zoals de stethoscoop voor longonderzoek op afstand. Testen hiermee lopen nu in de intensieve zorgomgeving in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met een installatie voor 20 patiënten.

Maar ook het beademingstoestel, dat gebruik maakt van ruitenwissermotoren van DAF Trucks en met o.a. de VUB werd ontwikkeld. “We zijn nu met twee bedrijven in overleg met het oog op certificatie”, zei Mark Runacres van de VUB. Zonder Flanders Make was een opschaling naar industriële productie onmogelijk geweest.”

Bij Audi zijn er ondertussen een 50-tal gebouwd. Een eerste versie gebruikte klassieke Ambu bags die typisch gebruikt worden in ambulances en manueel worden ingedrukt. “Die halen maar 600.000 cycli. Bij permanent gebruik is dat slechts twee weken beademen van een Covid-patiënt, bijvoorbeeld. We ontwikkelden nu een siliconen balg die robuuster is.”

Verder een revalidatie exoskelet (MIRAD), een assistieve exoskelet voor mensen op de werkvloer (EXO4Work). Maar ook cobots die medicatiepaketten samenstellen (kitting) en die ook kunnen verdelen in ziekenhuizen. Er was ook een systeem voor de visuele kwaliteitscontrole van pillen op de lopende band.

Veel aandacht ook voor technologie die de heropstart van het bedrijfsleven moet begeleiden. Zoals het social distancing alarm. Dat is op technologie gebaseerd die het onderzoekscentrum gebruikt in zijn ontwikkelingen voor AGVs (autonome vorkheftrucks) en zelfrijdende voertuigen. Ze bouwt op een UWB-chip met radio.

Aanvankelijk waren deze toestellen ‘gepaired’. Twee toestellen konden elkaar waarnemen om, wanneer ze dichter dan anderhalve meter in elkaars buurt kwamen, alarm te slaan. Sinds midden mei kan het ook met meer toestellen. Het alarm werd al uitgebreid getest door een groep van 80 operatoren bij weefmachinebouwer Picanol.

Sinds kort zijn ook 250 bedrijven in meerdere sectoren van de industrie ermee aan de slag, i.s.m. het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL). De eerste duizend toestellen zijn in eigen beheer gemaakt. De verdere commercialisering ervan is de volgende stap.

Of het ding werkt? Tijdens het bezoek werd de proef op de som genomen. Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke mocht met drie anderen het social distancing alarm om de hals dragen. Anderhalve meter blijkt toch verder dan je denkt. Het aantal bieps was niet te tellen ...

Naast een social distancing camerasysteem voor grotere (publieke) ruimtes, een temperatuur screeningsysteem, camera en communicatietechnologie om operatoren vanop afstand te ondersteunen bij hun taken en cobots die op de werkplek samenwerken met operatoren, waren er ook systemen die ergonomisch werken bij de montage van onderdelen kunnen ondersteunen.

Zoals het Ergo Eye Hand-systeem Sophia dat aan virtuele skelettracking doet. Maar ook augmented reality brillen die kunnen bijdragen tot het foutloos picken van onderdelen, medicatie, ...

“Tijdens de Covid-crisis zagen we dat veel kennis en technologieën die Flanders Make al geruime tijd toepast in voertuigen en machines ook in de medische sector nuttig zijn. Door ze creatief in te zetten en ook samen te werken met medische specialisten hebben we zeer snel productontwikkelingen kunnen realiseren”, zei CEO Dirk Torfs.
 
Zijn technologische expertise bundelt Flanders Make in nauwe samenwerking met de Vlaamse universiteiten, FabLabs en leidende bedrijven in Vlaanderen. Het gaat om collaboratieve innovatie met een focus op Industrie 4.0 en de digitale transformatie. << (Luc De Smet) (foto's: Luc De Smet)

Fotoreportage
(klik op de foto voor een grotere weergave)

(links) virtuele stethoscoop, (rechts) Mark Runacres, VUB

(links) revalidatie exoskelet (MIRAD), (rechts) Ergonomic Analysis Tool

Dirk Torfs (links) en Wouter Beke demonstreren social distancing

(links) Augmented Reality picking - (rechts) Kuka-cobot met Robotiq-grijper

Ordercreator

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners