Spatial Atomic Layer Deposition belangrijk voor hightech industrie

Onderzoek & Wetenschap 11/06/2020 8:54:45

De spatial Atomic Layer Deposition (sALD) technologie van TNO bij Holst Centre is een innovatie voor het op grote schaal maken van flexibele zonnecollectoren, OLED-lampen, beeldschermen, ...

Lees hieronder verder   
Verwant

Tumar overgenomen door Wilo

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

‘Nano-zaklamp’ onthult ultrasnelle biochemische reacties

Onderzoekers creëren nieuwe snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen

Atlas Copco verankert zich in Wilrijk met nieuwe investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERIGNET.BE - De mogelijkheid om uniforme, ultradunne lagen van chemische stoffen in grote oppervlakten te produceren is van groot belang voor de wereldwijde hightech industrie.

Door de jarenlange samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven in de regio Eindhoven, werd het mogelijk om deze innovatieve technologie van laboratorium naar fabriek te transfereren.

Fabrikanten van zonnepanelen, batterijen en grote afnemers zoals de automobielindustrie streven naar hogere rendementen van de energieconversie, efficiëntere stroomverbruik, hogere capaciteit van energieopslag onder snellere laadtijden en langere levensduur van flexibele dragers.

In al deze groeimarkten is een snelle productietijd tegen zo laag mogelijke kosten essentieel voor succes. Wetenschappelijke testen hebben aangetoond dat sALD, een uitvinding van TNO bij Holst Centre, hierin een doorslaggevende rol kan spelen.

Gebaseerd op de sALD-techniek bouwt VDL ETG inmiddels machines waarmee bedrijven als SALD en SALDtech hun producten kunnen vermarkten. Zo heeft SALD haar rol van equipment OEM van R2R sALD machines naar zich toe getrokken.

Hiermee creëren vier Nederlandse bedrijven een enorme potentie om de technologie volledig in eigen handen te houden, verder te ontwikkelen en nieuwe markten te penetreren.

Door de samenwerking tussen wetenschappelijke organisaties, investeerders, regionale overheden en bedrijfsleven uit de Brainportregio kan er op grote schaal worden geproduceerd. << (Guy Leysen) (foto: Holst Centre)

ACHTERGROND
Atoomlaag depositie (atomic layer deposition - ALD) is een technologie die vooral bekend is van de productie van computerchips. Met deze technologie worden in een vacuümapparaat gassen in contact gebracht met een stilstaand materiaal. Zo worden met hoge precisie atoomdunne laagjes na elkaar aangebracht, waardoor het materiaal sterk verbeterde eigenschappen krijgt.

Nadeel is dat het traag werkt; pas als een laag helemaal klaar is, kan de volgende laag worden aangebracht. Om toch een hoog volume productie te krijgen, worden meerdere machines tegelijk gebruikt die verschillende batches produceren. Dit kost niet alleen veel tijd, maar ook veel ruimte.

In 2008 ontwikkelden TNO-wetenschappers hiervoor een innovatieve oplossing. Ze ontwikkelde een techniek waarbij een geavanceerde depositiekop de laagjes direct achter elkaar aanbrengt op een snel bewegend materiaal. Deze verbeterde vorm van ALD werd spatiële ALD genoemd.

TNO wist hiermee de productiesnelheid 5 tot 10 keer te verhogen, terwijl de coatingkwaliteit gelijk bleef. Bij testen bleek hiermee het rendement van zonnepanelen sterk te kunnen worden verbeterd. <<

Op de foto: Schematische weergave van het roll-to-roll Spatial ALD concept. Kunststoffolie wordt om een ??trommeloppervlak gewikkeld, van waaruit reactieve gassen (blauw en rood) worden toegevoerd, gescheiden door stikstof (groen). Door zowel de trommel als de folie te bewegen, wordt een dunne ALD-laag op de plastic folie aangebracht. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners