Nieuwe satellietmissie monitort broeikasgasuitstoot

Economie 12/06/2020 9:20:31

De onlangs voorgestelde satellietmissie TANGO kan een bijdrage leveren aan het onafhankelijk monitoren van belangrijke bronnen van broeikasgasuitstoot, dankzij compacte instrumenten.

Lees hieronder verder   
Verwant

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

Sonaca en Celestia Antwerp werken mee aan bemande maanvlucht

Nieuwe satellietmissie monitort broeikasgasuitstoot

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om het Akkoord van Parijs na te leven, is het nodig om organisaties verantwoordelijk te stellen voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat is nu nog moeilijk, doordat die uitstoot vaak wordt geschat en niet gemeten.

Hoe eerder consistente, nauwkeurige gegevens over de uitstoot worden verzameld, hoe eerder het mogelijk is om klimaatverandering tegen te gaan.

TANGO staat voor Twin Anthropogenic Greenhouse gas Observers. ISISpace, SRON, het KNMI en TNO ontwierpen dit tweelingsatellietsysteem. Het systeem meet de uitstoot van afzonderlijke industriële installaties met een ruimtelijke resolutie van ongeveer 300 meter bij 300 meter.

De wendbare TANGO-satellieten zijn meerdere keren per week rechtstreeks te richten op bekende bronnen van broeikasgasuitstoot om die nauwkeurig te meten.

Dit om openbaar beschikbare uitstootgegevens te verifiëren. Hierbij kunnen trends, zoals de geografische spreiding, variaties van emissies en het effect van reductiemaatregelen worden bepaald.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een oproep gedaan om innovatieve aardobservatiemissies met kleine satellieten in te zenden. De TANGO-missie is een van de vier winnende inzendingen.

De vier winnende teams zijn gevraagd een ontwerpstudie te maken van hun voorgestelde missieconcept. Later in 2020 kent ESA aan ten minste één team financiering toe voor de realisatie en lancering van de volledige missie.

TNO zet voor TANGO compacte Spectrolite instrumenten in voor het meten van CO2, methaan en stikstofoxide. De instrumenten hebben een ruimtelijke resolutie die hoog genoeg is om emissies te meten, en zijn op een gestandaardiseerd nanosatellietplatform van minder dan 20 kilo te monteren.

Dat is veel compacter dan traditionele satellietsystemen, die honderden kilo's wegen. Deze aanpak bespaart tijd en kosten, want er hoeft geen speciaal aangepast satellietplatform te worden gebouwd.

Spectrolite instrumenten zijn ontwikkeld op basis van de technologie in het TROPOMI instrument die momenteel gebruikt wordt in Copernicus Sentinel 5p.

Doel is om TANGO in 2024 te lanceren. Doordat TANGO als kleine satellietmissie snel is op te starten, zijn de gegevens al twee jaar beschikbaar voor de lancering van CO2M, de in 2026 geplande broeikasgasmonitoringsmissie van ESA.

Dat betekent twee jaar extra data om gegevens en inzichten te verzamelen ter voorbereiding op de algemene inventarisatie van emissies (Global Stock Take) voor het Klimaatverdrag in 2028 - een essentiële mijlpaal om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te behalen. << (Lydia Heida) (foto: TNO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners