Nieuwe satellietmissie monitort broeikasgasuitstoot

Economie 12/06/2020 9:20:31

De onlangs voorgestelde satellietmissie TANGO kan een bijdrage leveren aan het onafhankelijk monitoren van belangrijke bronnen van broeikasgasuitstoot, dankzij compacte instrumenten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Eerste protonen vliegen weer in Genève

Theoretisch ontwerp van tafelmodel detector voor zwaartekrachtgolven

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om het Akkoord van Parijs na te leven, is het nodig om organisaties verantwoordelijk te stellen voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat is nu nog moeilijk, doordat die uitstoot vaak wordt geschat en niet gemeten.

Hoe eerder consistente, nauwkeurige gegevens over de uitstoot worden verzameld, hoe eerder het mogelijk is om klimaatverandering tegen te gaan.

TANGO staat voor Twin Anthropogenic Greenhouse gas Observers. ISISpace, SRON, het KNMI en TNO ontwierpen dit tweelingsatellietsysteem. Het systeem meet de uitstoot van afzonderlijke industriële installaties met een ruimtelijke resolutie van ongeveer 300 meter bij 300 meter.

De wendbare TANGO-satellieten zijn meerdere keren per week rechtstreeks te richten op bekende bronnen van broeikasgasuitstoot om die nauwkeurig te meten.

Dit om openbaar beschikbare uitstootgegevens te verifiëren. Hierbij kunnen trends, zoals de geografische spreiding, variaties van emissies en het effect van reductiemaatregelen worden bepaald.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een oproep gedaan om innovatieve aardobservatiemissies met kleine satellieten in te zenden. De TANGO-missie is een van de vier winnende inzendingen.

De vier winnende teams zijn gevraagd een ontwerpstudie te maken van hun voorgestelde missieconcept. Later in 2020 kent ESA aan ten minste één team financiering toe voor de realisatie en lancering van de volledige missie.

TNO zet voor TANGO compacte Spectrolite instrumenten in voor het meten van CO2, methaan en stikstofoxide. De instrumenten hebben een ruimtelijke resolutie die hoog genoeg is om emissies te meten, en zijn op een gestandaardiseerd nanosatellietplatform van minder dan 20 kilo te monteren.

Dat is veel compacter dan traditionele satellietsystemen, die honderden kilo's wegen. Deze aanpak bespaart tijd en kosten, want er hoeft geen speciaal aangepast satellietplatform te worden gebouwd.

Spectrolite instrumenten zijn ontwikkeld op basis van de technologie in het TROPOMI instrument die momenteel gebruikt wordt in Copernicus Sentinel 5p.

Doel is om TANGO in 2024 te lanceren. Doordat TANGO als kleine satellietmissie snel is op te starten, zijn de gegevens al twee jaar beschikbaar voor de lancering van CO2M, de in 2026 geplande broeikasgasmonitoringsmissie van ESA.

Dat betekent twee jaar extra data om gegevens en inzichten te verzamelen ter voorbereiding op de algemene inventarisatie van emissies (Global Stock Take) voor het Klimaatverdrag in 2028 - een essentiële mijlpaal om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te behalen. << (Lydia Heida) (foto: TNO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners