Ma-na-Ma’s boosten West-Vlaams hoger onderwijs

opleiding 12/06/2020 9:38:52

Met de extra middelen die de Vlaamse regering onlangs toestak,kunnen nieuwe Ma-na-Ma’s en postgraduaten ingericht worden die aansluiten bij de West-Vlaamse economische speerpuntclusters.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

Duaal leren in Chemische Procestechnieken zeer succesvol

Mikrocentrum stelt nieuwe website voor

STEM-opleidingen steeds populairder bij meisjes

Masterproef: LiFi geschikt voor audiotours?

Universitair postgraduaat: meerwaarde voor werkgever en werknemer

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De vier hoger onderwijs­instellingen actief in West-Vlaanderen hebben een akkoord bereikt over de inhoudelijke prioriteiten die ze met deze nieuwe middelen willen afdekken.

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en KU Leuven Campus Brugge slaan samen met UGent en de hogescholen VIVES en Howest onder coördinatie van de Technische Universitaire Alliantie West-Vlaanderen (TUA West) de handen in elkaar om het hoger onderwijs in de provincie een flinke boost te geven.

Naast nieuwe en unieke opleidingen komen er ook versterkte samenwerkingen tussen de hogescholen en universiteiten om de student in de toekomst het allerbeste onderwijs te kunnen blijven aanbieden.

Het West-Vlaamse hoger onderwijslandschap zal de komende jaren dus flink veranderen. Voor het eerst ambiëren de universiteiten om Ma-na-Ma’s of Master-na-Masteropleidingen in te richten. Wie aan de universiteit een Master behaalde, zal zich dus nog verder kunnen specialiseren en een tweede Master behalen in eigen streek.

Bedoeling is niet om één, maar meteen drie Ma-na-Ma’s in te richten. Met samenwerking van het bedrijfsleven moeten er drie Advanced Masters komen in sectoren waar West-Vlaanderen sterk staat, met name in Artificial Intelligence (KU Leuven), in Voeding (UGent) en in de Maakindustrie (KU Leuven en UGent). Het gaat om nieuwe opleidingen met een voor Vlaanderen unieke invulling.

Hiermee kan West-Vlaanderen verder uitgroeien tot een topprovincie voor onderzoek rond de maakindustrie, een industriële tak die er sterk verankerd is. Op vraag van het socio-economisch provinciaal overlegplatform zal er in deze unieke opleiding ook ruimte zijn voor economische inzichten.

Ook Artificial Intelligence en Voeding zijn cruciale sectoren voor onze regio. Dat er in deze drie speerpunten afgestudeerde Masters naar de provincie worden aangetrokken voor een Advanced Master is zonder meer een doorbraak. Als alles volgens plan verloopt, starten de Ma-na-Ma’s vanaf academiejaar ’22-’23. << (Guy Leysen) (foto: Wikimedia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners