In maart daalde de Vlaamse export met 7,5%

Economie 15/06/2020 15:11:31

Uit een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT), op basis van cijfers van de Nationale Bank, blijkt dat door de coronacrisis de Vlaamse buitenlandse handel sterk afgenomen is.

Lees hieronder verder   
Verwant

41 miljoen euro voor duurzame Waalse vliegtuigbouwindustrie

Genomineerden Blue Innovation Awards bekend gemaakt

Het Waalse innovatie-ondersteunende ecosysteem evolueert

Vernieuwd Scaleup Vlaanderen schiet uit de startblokken met imec.istart

Octrooiaanvragen innovatieve batterijtechnologie naar nieuw record

Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen heeft in maart 2020 voor 26,6 miljard euro geëxporteerd: 7,5% minder dan in maart vorig jaar. Op het vlak van import noteerde Vlaanderen dan weer een bedrag van 24,53 miljard euro in maart 2020. Dat is een daling van 11,5% tegenover maart 2019.

Ten opzichte van de buurlanden bevinden de Vlaamse exportcijfers van maart 2020 zich ergens in de middenmoot. Nederland zag een exportdaling van bijna 5%, Duitsland van 8%, Frankrijk van bijna 19%, Italië van 13,5% en Spanje van 6%.

Ruim de helft van het Vlaamse exportverlies in maart 2020 is gelinkt aan vier van Vlaanderens grootste exportmarkten: Nederland, Frankrijk, Italië en het VK (samen goed voor een daling van 3 miljard euro tegenover dezelfde periode vorige jaar).

Algemeen viel ook de Vlaamse uitvoer naar Azië terug (-15%), met onder meer een daling van 5% van de export naar China. Maar vooral wat het Midden-Oosten (-28,2%) betreft, oogt de exportsituatie negatief in maart 2020.

Er zijn ook markten waar de Vlaamse export in maart 2020 een groei kende tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het gaat o.a. om Duitsland (+1,4%), de VS (+5%) en Zweden (bijna +1%). Naar Rusland voerde Vlaanderen zelfs 32% meer uit dan in maart 2019, naar Ierland 83% meer en naar Canada 25% meer.

Voor april voorspelt de Nationale Bank een daling van de Belgische uitvoer met 24% ten opzichte van april 2019.

De Vlaamse regering kende daarom 3 miljoen euro toe aan FIT voor extra steunmaatregelen aan Vlaamse exporteurs. Het gaat onder meer om een Corona-steunpakket, een Starterspakket internationalisering en een ‘Reboot your export’-pakket. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - Vlaamse Regering)

Meer informatie over het steunpakket >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners