Geologische berging hoogradioactief afval momenteel veiligste optie

Economie 16/06/2020 8:34:27

Het FANC heeft een advies uitgebracht over het NIRAS-voorstel met betrekking tot de definitieve berging van hoogradioactief en/of langlevend afval (afval van categorie B & C).

Lees hieronder verder   
Verwant

Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

Start bouw nieuw sorteercentrum voor PMD-afval

Studenten presenteren auto geproduceerd met hergebruikt afval

VUB-onderzoek toont aan dat luchtvervuiling moeilijk te vermijden valt

Europese Procura+ Award voor Kamp C

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op dit moment heeft ons land nog geen standpunt ingenomen over de definitieve berging van hoogradioactief en/of langlevend afval. De meeste landen die kernafval produceren, hebben wel al een plan voor de eindbestemming van dat afval uitgetekend.

Daarom vraagt de Europese Commissie nu ook aan België om de beleidslijnen voor de toekomst alvast uit te zetten. Ook het FANC vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk een nationaal beleid komt voor het langetermijnbeheer van het hoogradioactief en/of langlevend afval, om te vermijden dat de verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op toekomstige generaties en dat het afval in tijdelijke bovengrondse opslagplaatsen blijft liggen.

NIRAS stelt voor om te kiezen voor een zogenaamde ‘geologische berging’. Dat betekent dat het radioactief afval zou worden opgeslagen in een ondergrondse bergingsfaciliteit in een stabiele geologische formatie, om de afvalstoffen op lange termijn in te sluiten en te isoleren. Het FANC is het ermee eens dat, met de wetenschappelijke kennis die we vandaag hebben, geologische berging de veiligste langetermijnoptie is.

De wereld kan er in de toekomst immers heel anders uitzien. In dat opzicht biedt geologische berging volgens het FANC een groot voordeel. Omdat het afval zeer goed wordt ingesloten en afgezonderd van de mensheid, worden de risico’s verbonden aan nieuwe ontwikkelingen zoveel mogelijk beperkt. Een ander voordeel is dat deze vorm van berging ‘passief’ is, wat betekent dat er geen menselijke tussenkomst meer vereist is, eens het afval is geborgen.

Het FANC spreekt zich enkel uit over de nucleaire veiligheids- en beveiligingsaspecten van het voorstel. Er is op dit moment ook nog geen sprake van een vergunningsaanvraag voor een concreet project inzake geologische berging. Het voorstel dat vandaag op tafel ligt, zal eerst nog volledig moeten worden uitgewerkt.

Er moet nog een site worden geselecteerd op basis van de meest geschikte geologische gastformatie, locatie en bergingsdiepte. Ook daarover is op dit moment nog geen beslissing. Het FANC heeft daarnaast nog een aantal inhoudelijke opmerkingen. Zo mag de mogelijkheid van een multinationale berging niet worden uitgesloten. Ook de mogelijkheid dat een oplossing voor het langetermijnbeheer op een of meerdere sites kan worden geïmplementeerd, moet expliciet worden vermeld.

NIRAS zal nu rekening houden met de resultaten van de publieksraadpleging en de adviezen van het Adviescomité, de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling, de gewestregeringen, het FANC en de andere geraadpleegde instanties en zal vervolgens een beleidsvoorstel overmaken aan de Ministerraad. << (Guy Leysen) (foto: NIRAS)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering.

Disruptieve e-motortechnologie - artikel

Mirmex Motor nv uit Mont-Saint-Guibert bij Louvain-la-Neuve ontwerpt, bouwt en verhandelt kleine elektromotoren, zo groot als een batterij of sigaar, met diameters van 8 tot 60 mm.

Cargill bouwt eerste fabriek voor winning biodiesel

De nieuwe fabriek zal deel uitmaken van de bestaande vestiging in Gent, die zaden perst en ook Bioro biodiesel destilleert. Cargill investeert 127 miljoen euro in dit nieuwe project.

Colt Technology Services en KevlinX bundelen krachten

De eerste locatie die met het Colt IQ Network wordt verbonden is de grootschalige Data Centre Campus van KevlinX in Brussel, waarvan de livegang gepland staat voor eind 2021.

Altair heeft M-Base overgenomen

Altair, de leverancier van software voor productontwerp, high-performance computing (HPC) en data-analyses, neemt M-Base Engineering + Software GmbH over.

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Radar is de betere ultrasoon

VEGA heeft haar niveausensoren portfolio aangevuld met een nieuwe serie radarinstrumenten voor standaard meetapplicaties en prijsgevoelige toepassingen.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners