Sonaca en Celestia Antwerp werken mee aan bemande maanvlucht

Bedrijfsnieuws 16/06/2020 13:05:57

De twee Belgische bedrijven dragen bij aan de ontwikkeling van de Orion-capsule, waarmee de mens misschien opnieuw voet op de maan gaat zetten tijdens de Artemis-missie van NASA en de ESA.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Eerste protonen vliegen weer in Genève

Theoretisch ontwerp van tafelmodel detector voor zwaartekrachtgolven

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Orion is de ruimtecapsule die NASA bij het Amerikaanse Lockheed Martin heeft besteld voor de toekomstige bemande vluchten in het kader van de Artemis-missie. Die vluchten zullen de astronauten naar bestemmingen buiten lage omloopbanen brengen, zoals de maan of aardscheerders en Mars.

De Orion-capsule bestaat over het geheel genomen uit twee modules: een servicemodule, genaamd de European Service Module (ESM), die ondersteuning biedt aan de tweede module. Hierin wordt de bemanning ondergebracht, die vier astronauten telt, inclusief een vrouw.

Die ondersteunende functies betreffen de voortstuwing, de regeling van de stand van de capsule, de opwekking en de regeling van energie, de temperatuurregeling en grondstoffen zoals water, zuurstof en stikstof.

De ESM wordt gefinancierd door het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) en wordt ontwikkeld onder de verantwoordelijkheid van Airbus Defence & Space in de Duitse stad Bremen. De module vertegenwoordigt de bijdrage in natura van Europa voor zijn aandeel in het gebruik van het internationaal ruimtestation.

Sonaca werd geselecteerd door Thales Alenia Space (Italië), een van de onderaannemers van Airbus D&S in dit programma, om de Tank Bulkhead te ontwerpen en te fabriceren. Dit is een groot onderdeel van aluminium met een diameter van 4,5 meter dat zich tussen de twee capsulemodules bevindt.

Celestia Antwerp werd gekozen voor het ontwerp, de industrialisatie en de fabricage van de vermogensgerelateerde testapparatuur op basis van het door Airbus Defence & Space ontwikkelde referentiesysteem.

De avionica, vaak omschreven als het 'brein' van het ruimtevaartuig of Onboard Data Network (ODN), is een van de belangrijkste systemen van Orion. Het systeem bestaat uit een grote verscheidenheid aan standaard en complexe elektronische componenten die zijn samengevoegd tot verschillende onafhankelijke systemen, die elk verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van specifieke kritieke functies. << (Lydia Heida) (foto: © NASA)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners