Sonaca en Celestia Antwerp werken mee aan bemande maanvlucht

De twee Belgische bedrijven dragen bij aan de ontwikkeling van de Orion-capsule, waarmee de mens misschien opnieuw voet op de maan gaat zetten tijdens de Artemis-missie van NASA en de ESA.

Trefwoorden: #Airbus, #Artemis-missie, #astronaut, #bemand, #capsule, #Celestia Antwerp, #energie, #ESA, #maan, #Mars, #module, #NASA, #Orion, #ruimtestation, #Sonaca, #stikstof, #Thales Alenia Space, #water, #zuurstof

Lees verder

Techniek

( Foto: © NASA )

ENGINEERINGNET.BE - Orion is de ruimtecapsule die NASA bij het Amerikaanse Lockheed Martin heeft besteld voor de toekomstige bemande vluchten in het kader van de Artemis-missie. Die vluchten zullen de astronauten naar bestemmingen buiten lage omloopbanen brengen, zoals de maan of aardscheerders en Mars.

De Orion-capsule bestaat over het geheel genomen uit twee modules: een servicemodule, genaamd de European Service Module (ESM), die ondersteuning biedt aan de tweede module. Hierin wordt de bemanning ondergebracht, die vier astronauten telt, inclusief een vrouw.

Die ondersteunende functies betreffen de voortstuwing, de regeling van de stand van de capsule, de opwekking en de regeling van energie, de temperatuurregeling en grondstoffen zoals water, zuurstof en stikstof.

De ESM wordt gefinancierd door het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) en wordt ontwikkeld onder de verantwoordelijkheid van Airbus Defence & Space in de Duitse stad Bremen. De module vertegenwoordigt de bijdrage in natura van Europa voor zijn aandeel in het gebruik van het internationaal ruimtestation.

Sonaca werd geselecteerd door Thales Alenia Space (Italië), een van de onderaannemers van Airbus D&S in dit programma, om de Tank Bulkhead te ontwerpen en te fabriceren. Dit is een groot onderdeel van aluminium met een diameter van 4,5 meter dat zich tussen de twee capsulemodules bevindt.

Celestia Antwerp werd gekozen voor het ontwerp, de industrialisatie en de fabricage van de vermogensgerelateerde testapparatuur op basis van het door Airbus Defence & Space ontwikkelde referentiesysteem.

De avionica, vaak omschreven als het 'brein' van het ruimtevaartuig of Onboard Data Network (ODN), is een van de belangrijkste systemen van Orion. Het systeem bestaat uit een grote verscheidenheid aan standaard en complexe elektronische componenten die zijn samengevoegd tot verschillende onafhankelijke systemen, die elk verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van specifieke kritieke functies.