e-BO Enterprises kiest voor Ostend Science Park als tweede locatie

Het bedrijf wil in Oostende zijn offshore divisie versterken en de ambitie om van Oostende een kennis- en ondernemershub van blauwe energie te maken, mee realiseren.

Trefwoorden: #AI, #blauwe energie, #Bluebridge, #data, #datamanagement, #e-BO enterprises, #hoogspanningsstation, #kmo, #machine learning, #offshore, #Oostende, #parameter, #realtime, #science park, #windmolenpark

Lees verder

Techniek

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Ostend Science Park opende begin dit jaar officieel de deuren. Op deze 16 hectare grote site, met de UGent als één van de drijvende krachten, werken ondernemers en onderzoekers multidisciplinair samen om de blauwe economie te stimuleren.

e-BO Enterprises is de eerste onderneming die zich er eind 2020 vestigt. Het bedrijf opereert vooral in Europa en zijn betrokken bij de plaatsing van een derde van de Europese offshore windmolenparken.

"We zijn bezig met telecommunicatie, control, safety- en security-oplossingen en alle data-integraties,"stelt Christophe Dhaene, CEO van e-BO Enterprises. "Zo'n hoogspanningsstation op zee bestaat uit wel 18 verschillende systemen. Wij leveren zelf een aantal systemen en zorgen als integrator voor de glue tussen de verschillende systemen."

De motivatie om een tweede vestiging in Oostende te openen is vooral omwille van de blauwe offshore cluster en het kenniscentrum Bluebridge, dat blauwe industrie, onderwijsinstellingen zoals UGent en overheidsdiensten samenbrengt, aldus Dhaene.

"Die centralisatie zorgt ervoor dat we voor elk project rond blauwe energie in de nabijheid van de juiste partners zitten. We zijn nog niet verhuisd, maar er zitten nu al twee projecten in de pijplijn."

"Er bestaan geen kant-en-klare opleidingen voor wat wij doen rond datamanagement. We moeten die competenties dus zelf opbouwen via opleidingen. We willen dus een kennishub maken die de juiste profielen aantrekt en die onze expertise verdiept."

"Vanuit e-BO kunnen we alle realtime data vanop zee krijgen en zo een virtueel windmolenpark creëren. Daarmee kunnen we mensen opleiden, en onderzoek en experimenten mogelijk maken zonder enig risico, bijvoorbeeld door te modelleren wat het effect is van het stilleggen van een windturbine."

"Van één windmolenpark nemen wij circa 18.000 parameters per seconde op. Wij bieden deze data aan in een datamanagement omgeving met tal van tooling, zodat onderzoekers aan de slag kunnen met AI, machine learning en andere nieuwe technologieën. De UGent kan deze datasets gebruiken voor onderzoek en experimenten, en voor onderwijs."

"We nodigen we ook andere offshorebedrijven die zich in Oostende vestigen uit als partner. Met als einddoel onze offshoremarkt competitiever en beter te maken. België beschikt over enorm veel competentie, versnipperd over een grote verscheidenheid aan kleine en hypergespecialiseerde kmo's. Als kleine kmo is het moeilijk om de wereld te veroveren. Daarom willen we in dit science park onze krachten bundelen."